

KZN Legislature Sitting Programme and Constituency Work Scheduled Weeks –

As adopted by the Whips Forum on Wed, 9 April 2025

JANUARY 2025

- No Scheduled Whips Forum meeting
- NO Scheduled Legislature Sitting
- Scheduled Constituency Outreach Week
- School Functionality Programme for Party Caucus deployments

06	07	08	09	10
CONSTITUENCY	CONSTITUENCY	CONSTITUENCY	CONSTITUENCY	CONSTITUENCY
PERIOD	PERIOD	PERIOD	PERIOD	PERIOD

23 SCHOOLS FUNCTIONALITY MONITORING 24 SCHOOLS FUNCTIONALITY MONITORING

FEBRUARY 2025

- Scheduled Whips Forum meeting
- No scheduled Constituency Week
- Scheduled Legislature Sitting

12 08:00 - 11:00 WHIPS FORUM

27
OFFICIAL OPENING OF THE LEGISLATURE

• ADDRESS BY THE MONARCH

28

OFFICIAL OPENING OF THE LEGISLATURE

• STATE OF THE PROVINCE ADRESS BY THE PREMIER

Thursday, 27 February 2025 @ the Woodburn Stadium

10h30 to 11h00 - Preliminaries [no notices of Motions]
11h00 to 13h00 - ADDRESS by Monarch (120 mins)

13h00 - END OF PROCEEDINGS

Friday, 28 February 2025 @ the Woodburn Stadium

10h30 to 11h00 - Preliminaries [no notices of Motions]

11h00 to 13h00 - STATE OF THE PROVINCE ADDRESS

by the Hon Premier (120 mins)

13h00 - END OF PROCEEDINGS

MARCH 2025

- No scheduled Constituency Outreach Week
- Scheduled Whips Forum meeting
- Scheduled Legislature Sitting

04
LEGISLATURE SITTING (Debate on SOPA)

19
11:30
WHIPS FORUM

Tuesday, 4 March 2025@ KZN Legislature, Main Chamber

09h00 to 09h15 - Preliminaries [No notices of motions]

09h15 to 10h15 - Questions to the Premier or an MEC [SR 119]

10h15 to 12h15 - Debate on the State of the Province Address

(120 mins)

12h15 to 12h45 - Response by the Premier on the debate of the State of the

Province Address (30 mins)

12h45 - END OF PROCEEDINGS

APRIL 2025

2025 Budget Sitting Programme -

24 April, 25 April, 29 April and 02 May 2025

Day 1 - Thursday, 24 April 2025				
Votes		Possible Clashes identified		
General Budget Debate		No clash, common venue will be used		
• Vote 1		 No clash, common venue will be used 		
Vote 9	Vote 4	 Hon MW Twala 		
Day 2 - Friday, 25 April 2	025			
• Vote 12	• Vote 11	Hon BC Mngadi		
Vote 6	• Vote 8	Hon MW Twala		
Day 3 - Tuesday, 29 Apri	1 2025			
• Vote 13	• Vote 10	Hon SMM Mkhize		
		Hon T Nkosi		
• Vote 7	• Vote 3	Hon NP Dlamini		
Vote 5	• Vote 14	No clashes		
Day 4 - Friday, 02 May 2025				
Vote 2				
Voting on Appropria	ation Bill, 2025			

^{***} The established process is that Members who are affected by clashes are slotted in the Speaker's List such that they are given an opportunity to debate either earlier or just before the end of the debate prior to the Member of the Executive Council responds.

Day 1 - Thursday, 24 April 2025

COMMON VIRTUAL LINK / COMMON VENUE

09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins) – **NO NOTICES OF MOTIONS**

<u>General Budget Debate = 135 mins (One Presiding Officer)</u>

09h15 to 09h30 - Report by Chairperson of Finance Portfolio Committee (15 mins)

09h30 to 09h40 - Report by the Chairperson of Standing Committee on Oversight (STACOV) to debate (10 mins)

09h40 to 11h10 - General Budget Debate (90 mins)

11h10 to 11h30 - Response by the MEC for Finance (20 mins)

11h30 to 11h35 - Voting on the Finance Report as reported by the Chairperson of Finance

Portfolio Committee (5 mins)

11h35 to 11h40 - Voting on the STACOV Report as Reported by the Chairperson of STACOV (5mins)

VOTE 1 BUDGET DEBATE = 135 mins

11h40 to 12h25 - Report by the Premier on the Office of the Premier's Budget (45 mins)

12h25 to 12h35 - Report by the Chairperson Premier P/C (10 mins)

12h35 to 13h35 - Debate on vote 1 Budget (60 mins)

13h35 to 13h55 - Response by the Premier to the Budget Debate (20 mins)

13h55 to 14h30 - LUNCH

VIRTUAL LINK B / VENUE B	
VOTE 9 BUDGET DEBATE = 135 mins	
14h30 to 15h15 - Report by the Premier on Community Safety and Liaison Budget (45 mins)	
15h15 to 15h25 - Report by the Chairperson of Premier, Community Safety and Liaison P/C (10 mins)	
15h25 to 16h25 - Debate on Vote 9 Budget (60 mins)	
16h25 to 16h45 - Response by the Premier on Community Safety and Liaison Budget debate (20 mins)	
16h45 - END OF PROCEEDINGS	

Day 2 - Friday, 25 April 2025

09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins) -

NO NOTICES OF MOTIONS

VOTE 12 BUDGET DEBATE = 165 mins

09h15 to 10h00 - Report by the MEC for Transport and Human Settlement on Transport Budget (45 mins)

10h00 to 10h10 - Report by the Chairperson of Transport P/C (10 mins)

10h10 to 11h40 - Debate on vote 12 Budget (90 mins)

11h40 to 12h00 - Response by the MEC for Transport and Human Settlement on Transport Budget debate (20 mins)

12h00 to 13h00 LUNCH

VOTE 6 BUDGET DEBATE = 135 mins

13h00 to 13h45 - Report by MEC for Finance on Provincial Treasury's Budget (45 mins)

13h45 to 13h55 - Report by the Chairperson of Finance P/C (10 mins)

13h55 to 14h55 - Debate on vote 6 Budget (60 mins)

14h55 to 15h15 - Response by MEC for Finance to Budget debate (20 mins)

15h15 - END OF PROCEEDINGS

09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins)

NOTICES OF MOTIONS

VOTE 11 BUDGET DEBATE = 165 mins

09h15 to 10h00 - Report by MEC for Cooperative Governance and Traditional Affairs on COGTA Budget (45 mins)

10h00 to 10h10 - Report by Chairperson of Cooperative Governance and Traditional Affairs P/C on COGTA Budget (10 mins)

10h10 to 11h40 - Debate on vote 11 Budget (90 mins)

11h40 to 12h00 - Response by MEC for Cooperative Governance & Traditional Affairs on COGTA Budget debate (20 mins)

12h00 to 13h00 LUNCH

VOTE 8 BUDGET DEBATE = 165 mins

13h00 to 13h45 - Report by MEC for Transport and Human Settlements on Human Settlements Budget (45 mins)

13h45 to 13h55 - Report by Chairperson of Human Settlements P/C (10 mins)

13h55 to 15h25 - Debate on vote 8 Budget (90 mins)

15h25 to 15h45 - Response by MEC for Transport and Human Settlements on Human Settlements Budget debate (20 mins)

15h45 - END OF PROCEEDINGS

Day 3 - Tuesday, 29 April 2025

09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins)

NO NOTICES OF MOTIONS

VOTE 13 BUDGET DEBATE = 165 mins

09h15 to 10h00 - Report by the MEC for Social Development (45 mins)

10h00 to 10h10 - Report by the Chairperson of Social Development P/C – (10 mins)

10h10 to 11h40 - Debate on vote 13 Budget (90 mins)

11h40 to 12h00 - Response by the MEC for Social Development on Social Development Budget debate (20 mins)

12h00 to 13h00 LUNCH

VOTE 7 BUDGET DEBATE = 165 mins

13h00 to 13h45 - Report by MEC for Health on Health Budget (45 mins)

13h45 to 13h55 - Report by the Chairperson of Health P/C (10 mins)

13h55 to 15h25 - Debate on Vote 7 Budget (90 mins)

15h25 to 15h45 - Response by MEC for Health to Budget debate (20 mins)

09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins)

NO NOTICES OF MOTIONS

VOTE 10 BUDGET DEBATE = 165 mins

09h15 to 10h00 - Report by MEC for Sport, Arts and Culture, on Sport, Arts and Culture Budget (45 mins)

10h00 to 10h10 - Report by the Chairperson of Sport, Arts and Culture P/C (10 mins)

10h10 to 11h40 - Debate on vote 10 Budget (90 mins)

11h40 to 12h00 - Response by the MEC for Sport, Arts and Culture on Sport, Arts and culture Budget debate (20 mins)

12h00 to 13h00 LUNCH

VOTE 3 BUDGET DEBATE = 165 mins

13h00 to 13h45 - Report by MEC for Agriculture and Rural Development on Agriculture and Rural Development Budget – (45 mins)

13h45 to 13h55 - Report by the Chairperson of Agriculture and Rural Development P/C (10 mins)

13h55 to 15h25 - Debate on Vote 3 Budget (90 mins)

15h25 to 15h45 - Response by the MEC for Agriculture and Rural Development to Agriculture and Rural Development Budget debate (20 mins)

VOTE 5 BUDGET DEBATE = 165 mins

15h45 to 16h30 - **Report** by MEC of

Education (45 mins)

16h30 to 16h40 - Report by Chairperson of Education P/C (10 mins)

16h40 to 18h10 - Debate on vote 5

Budget (90 mins)

18h10 to 18h30 - Response by MEC for Education to Budget debate (20 mins)

18h30 - END OF PROCEEDINGS

VOTE 14 BUDGET DEBATE = 135 mins

15h45 to 16h30 - Report by the MEC for Public Works on Public Works Budget (45 mins)

16h30 to 16h40 - Report by the Chairperson of Public Works P/C (10 mins)

16h40 to 17h40 - Debate on vote 14 Budget (60 mins)

17h40 to 18h00 - Response by the MEC for Public Works on Public Works Budget debate (20 mins)

18h00 - END OF PROCEEDINGS

MAY 2025

Day 4 - Friday, 02 May 2025

09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins) - **NO NOTICES OF MOTIONS**

VOTE 2 BUDGET DEBATE = 135 mins

09h15 to 10h00 - Report by the Speaker on KZN Legislature Budget (45 mins)

10h00 to 10h10 - Report by the Chairperson of Standing Committee on

Oversight (STACOV) on the Provincial Legislature Budget

(10 mins)

10h10 to 11h10 - Debate on Provincial Legislature Budget (60 mins)

11h10 to 11h30 - Response by the Speaker of KZN Legislature to KZN

Legislature Budget debate (20 mins)

VOTING ON THE KWAZULU-NATAL APPROPRIATION BILL, 2025 = 30 mins

11h30 to 12h00 - Voting on the Appropriation Bill, 2025 - 30 mins

12h00 - END OF PROCEEDINGS

Thursday, 15 May 2025

09h00 to 09h15 Preliminaries (15 mins) 09h15 to 10h00 Statements by Members [SR 114] (45 mins) X6 MK = 6 mins X3 IFP = 3 mins O X2 ANC = 2 mins o X2 DA = 2 mins = 1 min o X1 EFF X1 NFP = 1 min Executive Responding time = 30 mins @ 2 mins per Member Statement Total minutes to Member Statements = 45 mins 10h00 to 11h00 Questions to the Premier or an MEC [SR 119] as amended 2021] 11h00 to 11h10 Report by the Women's Caucus Chairperson regarding commemorations of the 2025 International Women's Day in line with the Announcements, Tablings and Committee Reports of 4 March 2025 on the same. (10 mins) 11h10 to 12h10 Debate on regarding commemorations of the 2025 International Women's Day in line with the Announcements, Tablings and Committee Reports of 4 March 2025. (60 mins) 12h10 to 12h15 Response to debates by the Chairperson of Women's Caucus (5 mins) 12h15 to 13h00 LUNCH 13h00 to 13h20 Report by the Premier in line with the Announcements, Tablings and Committee Reports during the Legislature Sitting of 4 March 2025 on communities in distress due to KZN Province being engulfed by floods. (20 mins) 13h20 to 14h20 Debate following the report by the Premier in line with the Announcements, Tablings and Committee Reports during the Legislature Sitting of 4 March 2025 on communities in distress due to KZN Province being engulfed by floods. (60 mins) 14h20 to 14h30 Response by the Premier to debates (10 mins)

14h30 to 14h50	-	Report by the Premier noting celebrations in the province and the announcement by the Speaker of the KZN Legislature on the Legislature Siting of 4 March 2025 regarding March being a Human Rights Month (20 mins)
14h50 to 15h50	-	Debate following the report by the Premier noting celebrations in the province and the announcement by the Speaker of the KZN Legislature on the Legislature Siting of 4 March 2025 regarding March being a Human Rights Month (60 mins)
15h50 to 16h00	-	Response by Premier to debate (10 mins)
16h00 to 16h20	-	Report by the MEC for Finance on the Consolidated Statement of Municipalities' Budget Performance Report, 3 rd Quarter Review, 2024/25 (20 mins)

16h20 - END OF PROCEEDINGS

Thursday, 29 May 2025

09h00 to 09h15	-	Preliminaries (15 mins)
09h15 to 10h00	-	Notices of motions (45 mins)
10h00 to 10h10	-	Report by the Chairperson of COGTA on Oversight Committee Reports, 2023/2024 on Alfred Duma Local Municipality (10 mins)
10h10 to 11h10	-	Debate on the Oversight Committee Reports, 2023/2024 on Alfred Duma Local Municipality (60 mins)
11h10 to 11h15	-	Response by the Chairperson of COGTA to debate (5 mins)
11h15 to 11h25	-	Report by the Chairperson of COGTA on Oversight Committee Reports, 2023/2024 on King Cetshwayo District Municipality (10 mins)
11h25 to 12h25	-	Debate following the Chairperson of COGTA Oversight Committee Report, 2023/2024 on King Cetshwayo District Municipality (60 mins)
12h25 to 12h30	-	Response by the Chairperson of COGTA to debate (5 mins)
12h30 to 13h30	-	LUNCH

- Report by the Chairperson of Agriculture Portfolio Committee following tabling of the Agri-business Agency Revised 2024/2025 Annual Performance Plan (10 mins)

- Debate following the report by the Chairperson of Agriculture Portfolio Committee subsequent tabling of the Agri-business Agency Revised 2024/2025 Annual Performance Plan (60 mins)

- Response by the Chairperson of Agriculture and Rural Development Portfolio Committee (5 mins)

- END OF PROCEEDINGS

JUNE 2025

Thursday, 5 June 2025

09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins)

09h15 to 10h00 - Statements by Members [SR 114] (45 mins)

X6 MK = 6 mins
 X3 IFP = 3 mins
 X2 ANC = 2 mins
 X2 DA = 2 mins
 X1 EFF = 1 min
 X1 NFP = 1 min

Executive Responding time = 30 mins @ 2 mins per Member Statement

Total minutes to Member Statements = 45 mins

10h00 to 11h00 - Questions to the Premier or an MEC [SR 119]

11h00 to 11h20 - Report by the MEC for Health on mechanisms employed by the

KZN Department of Health in the fight against Tuberculosis as 24 March is observed each year as a world Tuberculosis Day noting that the Members of KZN Legislature were encouraged by the Speaker to raise awareness to eliminate Tuberculosis in their

Constituencies (20 mins)

11h20 to 11h30 - Report by the Chairperson of COGTA Portfolio Committee on

Oversight Visit Report: Disaster Management Centre,

Pietermaritzburg, 5 November 2024 (10 mins)

11h30 to 12h30 - Debate on Oversight Visit Report: Disaster Management Centre, Pietermaritzburg, 5 November 2024 as tabled on the sitting of 25 March 2025 (60 mins)
 12h30 to 12h35 - Response to debate by the Chairperson of COGTA Portfolio Committee (5 mins)

12h35 - END OF PROCEEDINGS

Thursday, 19 June 2025

09h00 to 09h15	-	Preliminaries (15 mins)
09h15 to 10h00	-	Notices of motions (45 mins)
10h00 to 11h00	-	Questions to the Premier on matters of Provincial Importance [SR 120]
11h00 to 11h10	-	Report by the Chairperson of Finance Portfolio Committee following a report in the House on 25 March 2025 on the 2024/2025 Focused Intervention Study Topic: Ezemvelo KZN Wildlife Infrastructure Projects (10 mins)
11h10 to 12h10	-	Debate on the Report by the Chairperson of Finance Portfolio Committee following a report in the House on 25 March 2025 on the 2024/2025 Focused Intervention Study Topic: Ezemvelo KZN Wildlife Infrastructure Projects (60 mins)
12h10 to 12h15	-	Response to debate by the Chairperson of Finance Portfolio Committee (5 mins)
12h15 to 13h15	-	LUNCH
13h15 to 13h25	-	Report by the Chairperson of COGTA Portfolio Committee following a report on Community Stakeholders Interaction Session, Mkhanyakude District, Jozini Local Municipality, Bhambanana Hall, 17 January 2025 (10 mins)
13h25 to 14h25	-	Debate following a report by the Chairperson of COGTA Portfolio Committee on a report on Community Stakeholders Interaction Session, Mkhanyakude District, Jozini Local Municipality, Bhambanana Hall, 17 January 2025 (60 mins)
14h25 to 14h30	-	Response to debate by the Chairperson of COGTA Portfolio Committee (5 mins)
14h30	-	END OF PROCEEDINGS