



#### for enquiries contact:

Prudence Sindisiwe kaMatshana Mshengu **Tel.** 033 – 355 7659 / **Mobile**: 082 802 6841

e-mail: tembes@kznleg.gov.za

## **JULY 2024**

## Thursday, 25 July 2024 @ KZN Legislature, Main Chamber

08h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h15 - Preliminaries (NO notices of motions)

09h15 to 10h45 - Re-tabling of 2024/2025 Budget by the MEC for Finance

(90 mins)

10h45 - END OF PROCEEDINGS

## Tuesday, 30 July 2024 @ KZN Legislature, Main Chamber

11h00 to 12h00 - ADDRESS by Monarch (120 mins)

12h00 - END OF PROCEEDINGS

## Wednesday, 31 July 2024 @ KZN Legislature, Main Chamber

11h00 to 13h00 - STATE OF THE PROVINCE ADDRESS

by the Hon Premier (120 mins)

13h00 - END OF PROCEEDINGS

## **AUGUST 2024**

## Thursday, 1 August 2024

08h00 to 10h00 - Caucus/ study group meetings

10h00 to 10h15 - Preliminaries (No notices of motions)

10h15 to 12h15 - Debate on the State of the Province Address

(120 mins)

12h15 to 12h45 - Response by the Premier on the debate of the State of the

Province Address (30 mins)

12h45 - END OF PROCEEDINGS

### Budget Sitting - 13, 14, 15 and 16 August 2014

DATE	COMMON VIRTUAL LINK / COMMON VENUE		
Day 1 – Tues, 13 August 2024	09h00 to 09h15	- Preliminaries (15 mins) – NO NOTICES OF MOTIONS	
	General Budget D	Debate = 135 mins (One Presiding Officer)	
	09h15 to 09h30 -	Report by Chairperson of Finance Portfolio Committee (15 mins)	
	09h30 to 09h40 -	Report by the Chairperson of Standing Committee on	
		Oversight (STACOV) to debate (10 mins)	
	09h40 to 11h10 -	General Budget Debate (90 mins)	
	11h10 to 11h30 -	Response by the MEC for Finance (20 mins)	
	11h30 to 11h35 -	Voting on the Finance Report as reported	
		by the Chairperson of Finance	
		Portfolio Committee (5 mins)	
	11h35 to 11h40 -	Voting on the STACOV Report as	
		Reported by the Chairperson of STACOV	
		(5 mins)	

DATE VIRTUAL LINK A / VENUE A VIRTUAL LINK B / VENUE B	
--	--

Day 1 – Tues, 13 August 2024 Cont.

#### **VOTE 1 BUDGET DEBATE**

**135 mins** 

**11h40 to 12h25** - Report by the Premier on the Office of the Premier's

Budget (45 mins)

**12h25 to 12h35** - Report by the

Chairperson of Premier P/C (10 mins)

,

12h35 to 13h30 LUNCH

**13h30 to 14h30** - Debate on vote 1

Budget (60 mins)

**14h30 to 14h50** - Response by the

Premier to the Budget Debate

(20 mins)

**VOTE 5 BUDGET DEBATE =** 

<u>165 mins</u>

11h40 to 12h25 - Report by MEC of

Education (45 mins)

**12h25 to 12h35** - Report by

Chairperson of Education P/C

(10 mins)

12h35 to 13h30 LUNCH

**13h30 to 15h00** - Debate on vote 5

Budget (90 mins)

**15h00 to 15h20** - Response by MEC for

Education to Budget debate

(20 mins)

**VOTE 9 BUDGET DEBATE =** 

**135 mins** 

**14h50 to 15h35** - Report by the

Premier on Community Safety and Liaison

Budget (45 mins)

**15h35 to 15h45** - Report by the

Chairperson of Premier, Community

Safety and Liaison

15h45 to 16h45

P/C (10 mins)

Debate on

vote 9 Budget (60 mins)

**16h45to 17h05** - Response by the Premier on Community Safety and Liaison

Budget debate (20 mins)

17h05 - END OF PROCEEDINGS

**VOTE 11 BUDGET DEBATE =** 

**165 mins** 

**15h20 to 16h05** - Report by MEC for

Cooperative Governance and

Traditional Affairs on COGTA Budget

(45 mins)

**16h05 to 16h15** - Report by

Chairperson of Cooperative

Governance and Traditional Affairs P/C

On COGTA Budget (10 mins)

16h15 to 17h45 - Debate on vote 11

Budget (90 mins)



Da1, Tuesday, 13 August 2024 cont.		17h45 to 18h05 - Response by MEC for Cooperative Governance and Traditional Affairs on COGTA Budget debate (20 mins) 18h05 - END OF PROCEEDINGS
Day 2 -	14h00 to 14h15 - Preliminaries	14h00 to 14h15 - Preliminaries
Wed,	(15 mins) – NO NOTICES OF MOTIONS	(15 mins) - NO NOTICES OF MOTION
14 August 2024	VOTE 7 BUDGET DEBATE = 165 mins	VOTE 6 BUDGET DEBATE = 135 mins  14h15 to 15h00 - Report by MEC for
	14h15 to 15h00 -Report by MEC for	Finance on Provincial Treasury's Budget
	Health on Health Budget (45 mins)	(45 mins)
	15h00 to 15h10 - Report by the  Chairperson of Health P/C  (10 mins)	15h00 to 15h10 - Report by the Chairperson of Finance P/C (10 mins)
	15h10 to 16h40 - Debate on Vote 7 Budget (90 mins)	<b>15h10 to 16h10</b> -Debate on vote 6 Budget (60 mins)
	16h40 to 17h00 - Response by MEC for Health to Budget debate (20 mins)	16h10 to 16h30 - Response by MEC for Health to Budget debate (20 mins)
	17h00 - END OF PROCEEDINGS	17h25 - END OF PROCEEDINGS

DATE	VIRTUAL LINK A / VENUE A	VIRTUAL LINK B / VENUE B	
	09h00 to 09h15 - Preliminaries	09h00 to 09h15 - Preliminaries	
Day 3 –	(15 mins) –	(15 mins) –	
Thurs, 15 August	NO NOTICES OF MOTIONS	NO NOTICES OF MOTIONS	
2024	VOTE 12 BUDGET DEBATE = 165 mins	VOTE 13 BUDGET DEBATE = 165 mins	
	<b>09h15 to 10h00</b> - Report by the MEC for Transport and Human Settlement on Transport Budget (45 mins)	<b>09h15 to 10h00</b> - Report by the MEC for Social Development (45 mins)	
	<b>10h00 to 10h10</b> - Report by the	<b>10h00 to 10h10</b> - Report by the Chairperson of Social Development P/C –	
	Chairperson of Transport P/C (10 mins)	(10 mins)	
	<b>10h10 to 11h40</b> - Debate on vote 12 Budget (90 mins)	<b>10h10 to 11h40</b> - Debate on vote 13 Budget (90 mins)	
	11h40 to 12h00 - Response by the MEC	11h40 to 12h00 - Response by the MEC for Social Development on the Social Development Budget debate (20 mins)	
	for Transport and Human Settlement on		
	Transport Budget debate (20 mins)		
	12h00 to 13h00 LUNCH	12h00 to 13h00 LUNCH	
	VOTE 3 BUDGET DEBATE = 165 mins	VOTE 8 BUDGET DEBATE= 165 mins	
	<b>13h00 to 13h45</b> - Report by	13h00 to 13h45 - Report by MEC for	
	MEC for Agriculture and Rural	Transport and Human Settlements on	
	Development on Agriculture and Rural	Human Settlements Budget (45 mins)	
	Development Budget –(45 mins)	13h45 to 13h55 - Report by Chairperson	
	<b>13h45 to 13h55</b> - Report by the	of Human Settlements P/C (10 mins)	
	Chairperson of Agriculture and		
	Rural Development P/C (10 mins)	<b>13h55 to 15h25</b> - Debate on vote 8	
	<b>13h55 to 15h25</b> - Debate on	Budget (90 mins)	
	Vote 3 Budget (90 mins)		
	15h25 to 15h45 - Response by the MEC	15h25 to 15h45 - Response by MEC for	
	for Agriculture and Rural Development to	Human Settlements and Public Works on	
	Agriculture and Rural Development  Budget debate (20 mins)	Human Settlements Budget debate	
	Duuget debate (20 IIIIIIs)	(20 mins)	

Day 3 – Thurs, 15 August 2024 Cont. **VOTE 14 BUDGET DEBATE = 135 mins** 

**15h45 to 16h30** - Report by the MEC for Public Works Budget on Public Works Budget (45 mins)

**16h30 to 16h40** - Report by the Chairperson of Public Works P/C (10 mins)

**16h40 to 18h10** - Debate on vote 14 Budget (90 mins)

18h10 to 18h30 - Response by the MEC for Human Settlements and Public Works on Public Works Budget debate (20 mins)

18h30 - END OF PROCEEDINGS

#### **VOTE 4 BUDGET DEBATE = 175 mins**

15h45 to 16h30 - Report by the MEC for Economic Development, Tourism and Environmental Affairs on Economic Development, Tourism Environmental Affairs Budget (45 mins)

**16h30 to 16h40** - Report by the Chairperson of Economic Development and Tourism on vote 4 Budget (10 mins)

**16h40 to 16h50** - Report by the Chairperson of Environmental Affairs on Vote 4 Budget (10 mins)

**16h50 to 18h20** - Debate on vote 4 Budget (90 mins)

**18h20 to 18h40** - Response by the MEC for Economic Development, Tourism and Environmental Affairs to the Budget debate (20 mins)

18h40 - END OF PROCEEDINGS

DATE	VIRTU	AL LINK A	VIRTUAL LINK B			
Day 4 -	09h00 to 09h15	- Preliminarie	s (15 mins) – NO NOTICES OF MOTIONS			
Friday,	VOTE 10 BUDGET DEBATE = 165 mins					
16 August 2024						
	09h15 to 10h00		C for Sport, Arts and Culture, on Sport, Arts and			
		Culture Budg	et (45 mins)			
	401.00 / 401.40	5				
	10h00 to 10h10	- Report by tr (10 mins)	e Chairperson of Sport, Arts and Culture P/C			
	10h10 to 11h40	- Debate on v	rote 10 Budget (90 mins)			
	11h40 to 12h00	- Response by	the MEC for Sport, Arts and Culture on Sport,			
		Arts and cul	ture Budget debate (20 mins)			
	VOTE 2 BUDGET	DEBATE = 135 min	s			
	12h00 to 12h45	- Report by the	e Speaker on KZN Legislature Budget (45 mins)			
	12h45 to 12h55	- Report by the	e Chairperson of Standing Committee on			
		Oversight (S	TACOV) on the Provincial Legislature Budget			
		(10 mins)				
	12h55 to 14h00	- LUNCH				
	14h00 to 15h00	- Debate on	Provincial Legislature Budget (60 mins)			
	15h00 15h20	- Response	by the Speaker of KZN Legislature to KZN			
	101100 101120	•	Budget debate (20 mins)			
	<b>VOTING ON THE APPROPRIATION BILL, 2024 = 30 mins</b>					
	15h20 to 15h50 - \	oting on the Approp	riation Bill, 2024 - 30 mins			
	15h50 -	END OF PROC	EEDINGS			

## **SEPTEMBER 2024**

# Thursday, 26 September 2024 – Sitting Cancelled

• Committee Empowerment and Planning sessions

### OCTOBER 2024

## Thursday, 17 October 2024 – Sitting Cancelled

Senior Citizen Parliament

## **Party Caucuses meetings**

08h00 to 10h00 - Caucus/ study group meetings

## Thursday, 24 October 2024

## **Auditor General Briefing**

10h00 to 11h00 - Briefing by AG on the 2023/2024 Provincial Government Audit Outcomes (60 minutes)

## **Legislature Sitting**

11h00 to 11h15 - Preliminaries (15 mins)
 11h15 to 12h00 - Notices of motions (45 mins)
 12h00 to 12h20 - Consolidated Report by the MEC for Transport and Human Settlements based on annual reports submitted by municipalities in terms of section 11 of the KZN Elimination and Re-emergence of Slums Act, 2007, in compliance with the requirements set out in section 17(2) of the Act. (20 mins) [to be debated 26 November 2024]

12h20 to 13h20 - SR 119 Questions to the Members of the Executive Council (60 mins)

13h20 to 14h20 - LUNCH

14h20 to 14h40 - Report by MEC for Transport and Human Settlements on issues pertaining to KZN road safety and traffic management during Transport Month (October) – (20 mis)

14h40 to 15h40 - Debate on Report by MEC for Transport and Human Settlements on issues pertaining to KZN road safety and traffic management during Transport Month (October).

(60 mins)

15h40 to 15h45 - Response to debate by MEC for Transport and Human Settlements (5 mins)

15h45 - END OF PROCEEDINGS

# Taking Legislature to the People, ILEMBE DISTRICT – Thursday, 31 October 2024 to Friday, 1 November 2024

## DAY 1 - Thursday, 31 October 2024

10h00 - Public Feedback session following Multi-

Party Oversight Visits held in

September 2024 in preparation for the

Voting on the report by the Chairperson of Committees following a Multi-Party Visit conducted in September 2024 at Ilembe District

October TLTP Sitting (whole day)

### **NOVEMBER 2024**

## DAY 2 - Friday, 1 November 2024

12h00 to 12h05

O8h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings
 O9h00 to 09h30 - Preliminaries
 O9h30 to 09h50 - Report by the Chairperson of Committees on the Feedback Session following a Multi-Party Visit conducted in September 2024 at Ilembe District (20 mins)
 O9h50 to 11h50 - Debate on the feedback session following a report on the Multi-Party visits conducted in September 2024 (120 mins)
 11h50 to 12h00 - Response to debate by the Chairperson of Committees (10 mins)

12h05 - END OF PROCEEDINGS

(5 mins)

# Thursday, 7 November 2024 – Sitting postponed due to a clash with a Programme with the President of RSA at King Shaka

08h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins)

09h15 to 10h00 - Notices of motions (45 mins)

10h00 to 11h00 - SR 120 Questions to the Premier on matters of provincial

importance - 60 mins [moved to 28 November 2024]

11h00 to 11h10 - Introduction of the 1st MK 2024/2025 Party Motion

moved by Hon IH Manchero-Barciela (10 mins)

[moved to 21 November 2024]

#### This House notes:

That 100 days after the creation of the Government of Provincial Unity (GPU), there is a need to evaluate its performance and effectiveness in addressing the pressing issues faced by the Province of KwaZulu-Natal.

#### This House therefore resolves:

To examine the GPU's shortcomings and identify areas for urgent improvement, thereby ensuring accountability and the realignment of priorities for the benefit of all South Africans.

11h10 to 12h10 - Debate on the Motion (60 mins)

12h10 to 12h15 - Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)

12h15 to 13h15 - LUNCH

13h15 to 13h25 - Introduction of the 1st IFP 2024/2025 Party Motion

Moved by Hon LJ de Klerk (10 mins)

[moved to 26 November 2024]



#### This House notes:

With concern that salary increases for public servants are decided at national level, without adequate consultation with provinces; and

That this lack of consultation often results in unfunded mandates for provinces.

#### This House therefore resolves:

To request the Premier and his Executive Council to take urgent steps to engage with national government, through appropriate intergovernmental forums, to ensure that future salary increases for public servants are decided after proper consultation and in alignment with the fiscal realities of this province;

To call on the Provincial Treasury to resist unfunded mandates caused by salary increases; and

To advocate for an end to unfunded mandates.

13n25 to 14n25	-	Debate on the Motion (60 mins)
14h25 to 14h30	-	Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)

40-05 4- 44-05

14h30 to 14h40 - Report by the Chairperson of Quality of Life and Status of Women, Children, Youth and Disabled Person following a Legislature Outreach Programme, 2024 Women's Parliament Session held in uThukela District (10 mins)

Dalasta and the Matien (CO mains)

[moved to 28 November 2024]

14h40 to 15h40	-	Debate on the 2024 Women's Parliament (60 mins)
15h40 to 15h45	-	Response to debate by the Chairperson of Quality of Life and
		Status of Women, Children, Youth and Disabled Person on the
		debate on Women's Parliament Legislature Outreach Progrmme
		held in Uthukela District (5 mins)

#### 15h45 - END OF PROCEEDINGS

# Tuesday, 19 November 2024 - Special Virtual Sitting – CANCELLED due to NCOP readiness

08h00 to 08h15 - Preliminaries (15 mins)

08h15 to 08h20 - Report by the Chairperson of Social Development Portfolio

Committee on the processing for the Older Persons Bill (5 mins)

08h20 to 08h50 - Debate on the Older Persons Bill (30 mins)

08h50 to 08h55 - Response by the Chairperson of Social Development Portfolio

Committee to the debate (5 mins)

08h55 to 09h00 - Conferral and Voting on the Older Persons Bill (5 mins)

09h00 - END OF PROCEEDINGS

## Thursday, 21 November 2024

08h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h15 - Preliminaries

09h15 to 10h00 - Statements by Members [SR 114] (45 mins)

X6 MK = 6 mins
 X3 IFP = 3 mins
 X2 ANC = 2 mins
 X2 DA = 2 mins
 X1 EFF = 1 min
 X1 NFP = 1 min

Executive Responding time = 30 mins @ 2 mins per Member Statement

Total minutes to Member Statements = 45 mins

10h00 to 10h10 - Introduction of the 1st MK 2024/2025 Party Motion

moved by Hon IH Manchero-Barciela (10 mins)

#### This House notes:

That 100 days after the creation of the Government of Provincial Unity (GPU), there is a need to evaluate its performance and effectiveness in addressing the pressing issues faced by the Province of KwaZulu-Natal.



#### This House therefore resolves:

To examine the GPU's shortcomings and identify areas for urgent improvement, thereby ensuring accountability and the realignment of priorities for the benefit of all South Africans.

10h10 to 11h10 - Debate on the Motion (60 mins)

11h10 to 11h15 - Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)

11h15 to 11h25 - Introduction of the 1<sup>st</sup> ANC 2024/2025 Party Motion moved by Hon BN Sithole-Moloi (10 mins)

#### This House notes:

Several major infrastructure development projects across the Province of KwaZulu-Natal, having heeded the call made by President Ramaphosa during his first speech in Parliament after the 2024 general elections, when he said, "[...] we have a clear intention to turn our country into a construction site, as bridges, houses, schools, hospitals and clinics are built [...]".

#### This House therefore resolves:

To call for a debate on the economic development stimulated through these major infrastructure development projects that can be seen throughout the Province of KwaZulu-Natal, and especially in rural areas.

11h25 to 12h25 - Debate on the Motion (60 mins)

12h25 to 12h30 - Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)

12h30 to 13h30 - LUNCH

13h30 to 13h40 - Introduction of the **2<sup>nd</sup> MK 2024/2025 Party Motion** moved by Hon JPN Gasa (10 mins)

#### This House notes:

That tuckshops should be regulated by legislation as a matter of provincial priority because we have buried children in Ladysmith because of food poisoning, while children from uMlazi and Lindelani have had to be hospitalised for the same reason; and

Our local economy has been taken over by illegal foreigners while ordinary South Africans continue to miss out on small business opportunities, from salons to retail, barbershops, tuckshops and many more.

#### This House therefore resolves:

To call for the food industry (manufacturing, processing, etc.) to be regulated to be solely in the hands of those feed the nation – and that is us.

13h40 to 14h40 - Debate on the Motion (60 mins)

14h40 to 14h45 - Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)

14h45 to 14h55 - Introduction of the 1st DA 2024/2025 Party Motion

by Hon M Nair the Mover (10 mins)

#### This House notes:

That the water supply crisis in KwaZulu-Natal is worsening, with no effective, sustainable solution on the horizon;

That this man-made crisis, which is robbing residents of their most basic human right, is crippling our economy; and

That municipalities are failing to resolve this problem by themselves.

#### This House therefore resolves:

To remind municipalities that KwaZulu-Natal's success is dependent on whether government can get a consistent and an affordable water supply to residents and businesses – now, not in the future.

14h55 to 15h55 - Debate on the Motion (60 mins)

15h55 to 16h00 - Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)

16h00 to 16h10 - Introduction of the 3<sup>rd</sup> MKP 2024/2025 Party Motion by the Mover (10 mins)

#### This House notes:

The challenges faced by Emergency Medical Response Services (EMRS) in KwaZulu-Natal;

EMRS plays a critical role in saving people's lives in a province that is plagued by social ills and high levels of violent crime, coupled with poor roads and infrastructure; and

While attempts by SAPS to curb crime are ongoing, EMRS probably remains one of the best tools the department can use to reduce deaths associated with crime and accidents.

#### This House therefore resolves:

To commend EMRS for continuing to play a significant role despite the fact that the department is struggling with budgetary constraints and a high number of medico-legal claims.

16h10 to 17h10 - Debate on the Motion (60 mins)

17h10 to 17h15 - Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)

17h15 - END OF PROCEEDINGS

## Tuesday, 26 November 2024

08h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins)

09h15 to 10h00 - Notices of motions (45 mins)

10h00 to 10h10 - Introduction of the 1st IFP 2024/2025 Party Motion

Moved by Hon LJ de Klerk (10 mins)

#### This House notes:

With concern that salary increases for public servants are decided at national level, without adequate consultation with provinces; and

That this lack of consultation often results in unfunded mandates for provinces.

#### This House therefore resolves:

To request the Premier and his Executive Council to take urgent steps to engage with national government, through appropriate inter-governmental forums, to ensure that future salary increases for public servants are decided after proper consultation and in alignment with the fiscal realities of this province;

To call on the Provincial Treasury to resist unfunded mandates caused by salary increases; and

To advocate for an end to unfunded mandates.

10h10 to 11h10 - Debate on the Motion (60 mins)

11h10 to 11h15 - Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)

11h15 to 12h15 - Debate on the consolidated report by the MEC for Transport and

Human Settlements based on annual reports submitted by municipalities ito s.11 of the KZN Elimination and Re-emergence

of Slums Act, 2007 (60 mins)

12h15 to 12h25 - Response by the MEC for Transport and Human Settlements to

debate (10 mins)

12h25 to 13h30 - Lunch

13h30 to 13h40 - Introduction of the 4th MKP 2024/2025 Party Motion

by Hon LSO Hadebe (10 mins)

#### This House notes:

That the unemployment rate in KwaZulu-Natal remains alarmingly high, echoing our ancestors' assertion that overcoming poverty is not a gesture of charity, but an act of justice;

Jacob Zuma also emphasised that economic transformation is essential for job creation;

White monopoly capital perpetuates inequality within a capitalist system, and MKP in its manifesto argues that capitalism favors few at the expense of many;

In advocating for socialism, we must consider nationalising the Reserve Bank and key entities in KwaZulu-Natal in order to redistribute wealth and create jobs and, ultimately, a more equitable society.

#### This House therefore resolves:

To debate the unemployment rate in KwaZulu-Natal.

13h40 to 14h40	-	Debate on the Motion (60 mins)
14h40 to 14h45	-	Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)
14h45 to 14h55	-	Introduction of the EFF 2024/2025 Party Motion
		by the Mover (10 mins) -
		[moved to the next cycle – no motion raised for this cycle]
14h55 to 15h55	-	Debate on the Motion (60 mins)
15h55 to 16h00	-	Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)
14h45 to 15h05	-	Report by the Premier on programmes and or plans by the KZN Government aimed at ending the scourge of violence and abuse directed to women and children (20) [to be debated 28 November 2024]
15h05 to 16h05	-	Tabling of the Adjustment Appropriation Bill, 2024 by MEC for Finance (60 mins)
16h05	_	END OF PROCEEDINGS

Thursday, 28 November 2024

08h00 to 09h00 Caucus/ study group meetings **Preliminaries** 09h00 to 09h15 09h15 to 10h00 Statements by Members [SR 114] (45 mins) X6 MK = 6 mins X3 IFP = 3 minso X2 ANC = 2 mins X2 DA = 2 mins o X1 EFF = 1 min X1 NFP = 1 min Executive Responding time = 30 mins @ 2 mins per Member Statement **Total minutes to Member Statements** = 45 mins 10h00 to 11h00 SR 120 Questions to the Premier on matters of provincial Importance (60 mins) 11h00 to 12h00 Debate following a report by the Premier on programmes and or plans by the KZN Government aimed at ending the scourge of violence and abuse directed to women and children (60 mins) 12h00 to 12h10 Response by the Premier to debate – (10 mins) 12h10 to 12h20 Report by the Chairperson of Finance on Mid-Term Budget Performance Reviews, 2024/2025 (10 mins) Report by the Chairperson of STACOV on the Legislature 12h20 to 12h25 [Vote 2] Mid-Term Budget Performance Reviews, 2024/2025 (5 mins) 12h25 to 13h25 LUNCH 13h25 to 14h55 Debate on the Mid Term Budget Performance Reviews Reports (90 mins) 14h55 to 15h05 Response by the Chairperson of Finance P/C to debate (10 mins) Response by the Chairperson of STACOV to debate (5 mins) 15h05 to 15h10 15h10 to 15h25 Response by the MEC for Finance to debate (15 mins) 15h25 to 15h35 Introduction of the NFP 2024/2025 Party Motion by the Mover (10 mins) [moved to the next cycle – motion raised do not comply for this cycle] 15h35 to 16h35 Debate on the Motion (60 mins) Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins) 16h35 to 16h40

Report by the Chairperson of Quality of Life and Status of Women, Children, Youth and Disabled Person following a Legislature Outreach Programme, 2024 Women's Parliament Session held in uThukela District (10 mins)
 Debate on the 2024 Women's Parliament (60 mins)
 Response to debate by the Chairperson of Quality of Life and Status of Women, Children, Youth and Disabled Person on the debate on Women's Parliament Legislature Outreach Programme held in Uthukela District (5 mins)

16h40 - END OF PROCEEDINGS

## Friday, 29 November 2024

08h00 to 09h00	-	Caucus/ study group meetings
09h00 to 09h15 09h15 to 10h00	- -	Preliminaries (15 mins) Notices of motions (45 mins)
10h00 to 10h10	-	Report by the Chairperson of SCOPA on audit findings and
		SCOPA Resolutions for 2023 (10 mins)
10h10 to 11h10	-	Debate on audit findings and SCOPA Resolutions (60 mins)
11h10 to 11h15	-	Response to debate by the Chairperson of SCOPA (5 mins)
11h15 to 11h25	-	Report by the Chairperson of Finance on the Adjustments Appropriation Bill, 2024 (10 mins)
11h25 to 11h30	-	Report by the Chairperson of STACOV on the KZN Adjustments Appropriation Bill, 2024 - Vote 2: The Legislature (5 mins)
11h30 to 12h30	-	Debate on the KZN Adjustments Appropriation Bill, 2024 (60 mins)
12h30 to 12h35 12h35 to 12h33	- -	Response by the Chairperson of Finance P/C to debate (5 mins) Response by the Chairperson of STACOV to debate (3 mins)
12h33 to 12h48	-	Response by the MEC for Finance on the KZN Adjustments Appropriation Bill, 2024 debate (15 mins)
12h48 to 13h07	-	Voting on the KZN Adjustments Appropriation Bill, 2024 (15 mins)

14h00 to 14h10	-	Introduction of the 5 <sup>th</sup> MK 2024/2025 Party Motion
		by the Mover (10 mins)
14h10 to 15h10	-	Debate on the Motion - 60 mins
15h10 to 15h15	-	Response to debate by the Mover of the Motion (5 mins)
15h15 to 15h17	-	Response by the Chairperson of STACOV to debate (2 mins)
15h17 to 15h35	-	Party leaders to render their Festive Season Best Wishes [18 mins]
15h35	-	END OF PROCEEDINGS

## December 2024

# **Tuesday 3 December 2024 - Special Virtual Sitting**

Lunch

13h07 to 14h00

08h00 to 08h15	-	Preliminaries (15 mins)
08h15 to 08h18	-	Report by the Chairperson of Finance Portfolio Committee on the processing for the Division of Revenue Amendment Bill, 2024 (3 mins)
08h18 to 08h20	-	Report by the Chairperson of STACOV on the processing of the Final Mandates for the Division of Revenue Amendment Bill, 2024 (2 mins)
08h20 to 08h50	-	Debate on the Final Mandate for the Division of Revenue Amendment Bill, 2024 (30 mins)
08h50 to 08h52	-	Response by the Chairperson of STACOV on the processing of the Final Mandates for the Division of Revenue Amendment Bill, 2024 (2 mins)
08h52 to 08h55	-	Response by the Chairperson of Finance Portfolio Committee to the debate (3 mins)
08h55 to 09h00	-	Conferral and Voting on the DoRA Bill, 2023 (5 mins)
09h00	-	END OF PROCEEDINGS