#### 2024 JANUARY TO March LEGISLATURE SITTING PROGRAMME

Adopted by the Whips Forum & updated for conferal of NCOP Final Madates as at 13 May 2024

**for enquiries**: Sindisiwe Mshengu (okaMatshana)

**Tel.** 033 – 355 7659 / **Mobile**: 082 802 6841 e-mail: tembes@kznleg.gov.za

#### **JANUARY 2024**

No Sitting

#### **FEBRUARY 2024**

#### Tuesday, 20 February 2024 – VIRTUAL SPECIAL SITTING

08h00 to 08h15 - Preliminaries (No notices of motions)

08h15 to 08h25 - Appointment of EFF NCOP Permanent delegate (10 mins)

08h25 - END OF PROCEEDINGS

#### Tuesday, 27 February 2024

11h00 to 13h00 - ADDRESS by Monarch @ Oval Cricket Ground

(120 mins)

13h00 - END OF PROCEEDINGS

#### Wednesday, 28 February 2024

11h00 to 13h00 - STATE OF THE PROVINCE ADDRESS

by the Hon Premier @ Oval Cricket Ground

(120 mins)

13h00 - END OF PROCEEDINGS

### Thursday, 29 February 2024 @ KZN Legislature Main Chamber

08h00 to 09h45 - Caucus/ study group meetings

10h00 to 10h30 - Preliminaries (with notices of motions)

10h30 to 12h30 - Debate on the State of the Province Address

(120 mins)

12h30 to 13h00 - Response by the Premier on the debate of the State of the

Province Address (30 mins)

13h00 - END OF PROCEEDINGS

#### **MARCH 2024**

### Thursday, 7 March 2024 @ KZN Legislature Main Chamber

08h00 to 08h45 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h15 - Preliminaries (No notices of motions)

09h15 to 11h15 - Budget Speech by the MEC for Finance (120 mins)

11h15 - END OF PROCEEDINGS

11h15 - Members Briefing on the Budget

## Tuesday, 12 March 2024 - VIRTUAL SPECIAL SITTING

O8h30 to O8h45 - Preliminaries (No notices of motions) (15 mins)
 O8h45 to O8h50 - Report by the Chairperson of Finance Portfolio Committee on the Expropriation Bill (5 mins)
 O8h50 to O9h20 - Debate on Bill (30 mins)
 O9h20 to O9h25 - Response by the Chairperson of Finance Portfolio Committee to debate (5 mins)
 O9h25 to O9h30 - Conferral and Voting on the Bill (5 mins)

09h30 - END OF PROCEEDINGS

## 12 March 2024

Name of meeting: AG Roadshow: Briefing on 2022/23 MFMA KwaZulu Natal Audit Outcomes Date: 12 March 2024 @ 09h30

Venue: VIRTUAL on MS Teams

Po	ints of discussion	Person responsible	Time
1.	Opening by the Chief Whip	Hon JS Nxumalo	09h30 – 09h35 (5 mins)
2.	Welcome remarks by Speaker: KZN Legislature	Hon Speaker: Nontembeko Boyce	09h35-09h40 (5 mins)
3.	Briefing on:  • 2022/23 MFMA audit outcomes	Ms. Tsakani Maluleke (Auditor General)	09h40-09h55 (15 mins)
4.	Questions and answers	All	09h55-10h05 (10 mins)
5.	Remarks by the Hon Premier	Hon Premier: Nomusa Dube- Ncube	10h05-10h15 (10 mins)
6.	Remarks by the AG	Ms. Tsakani Maluleke (Auditor General)	10h15-10h20 (5 mins)
7.	Closing	Hon Speaker: Nontembeko Boyce	10h20-10h25 (5 mins)

#### Tuesday, 19 March 2024 - VIRTUAL SPECIAL SITTING

08h30 to 08h45 - Preliminaries (No notices of motions)

08h45 to 08h50 - Report by the Chairperson of Human Settlement on the Housing

Consumer Protection Bill [B10B](5 mins)

08h50 to 09h20 - Debate on Bill (30 mins)

09h20 to 09h25 - Response by the Chairperson of Human Settlement Portfolio

Committee to debate (5 mins)

09h25 to 09h30 - Conferral and Voting on the Bill (5 mins)

09h30 to 09h35 - SCOPA Report on Authorization of Unauthorised Expenditure

Resolutions 29/2023, 31/2023 and 32/2023 by the Chairperson of

SCOPA (5 mins)

09h35 to 10h05 - Debate on the SCOPA Report (30 mins)

10h05 to 10h10 - Response by the Chairperson of SCOPA (5 mins)

10h10 - END OF PROCEEDINGS

#### Tuesday, 26 March 2024 - VIRTUAL SPECIAL SITTING

08h30 to 08h45 - Preliminaries (No notices of motions)

08h45 to 08h50 - Report by the Chairperson of Environmental Affairs Portfolio

Committee on the Upstream Petroleum Resources Bill

[B13B-2021] (5 mins)

08h50 to 09h20 - Debate on Bill (30 mins)

09h20 to 09h25 - Response by the Chairperson of Environmental Affairs Portfolio

Committee to debate (5 mins)

09h25 - END OF PROCEEDINGS

# **APRIL 2024**

## Tuesday, 9 April 2024 @ KZN Legislature, Main Chamber

_		
08h00 to 08h45	-	Caucus/ study group meetings
09h00 to 09h30	-	Preliminaries (without notices of motions)
09h30 to 09h35	-	Report by the Chairperson of Economic Development and Tourism Portfolio Committee on the KZN Economic Regulatory Authority Bill (5 mins)
09h35 to 10h05	-	Debate on Bill (30 mins)
10h05 to 10h10	-	Response by the Chairperson of Economic Development and Tourism Portfolio Committee to debate (5 mins)
10h10 to 10h15	-	Response by the MEC for Economic Development, Tourism and Environmental Affairs to debate (5 mins)
10h15 to 10h20	-	Voting on the Bill (5 mins)
10h20 to 10h25	-	Report by the Chairperson of Economic Development and Tourism Portfolio Committee on the KZN Tourism and Film Authority Bill, 2023 (5 mins)
10h25 to 10h55	-	Debate on Bill (30 mins)
10h55 to 11h00	-	Response by the Chairperson of Economic Development and Tourism Portfolio Committee to debate (5 mins)
11h00 to 11h05	-	Response by the MEC for Economic Development, Tourism and Environmental Affairs to debate (5 mins)
11h05 to 11h10	-	Voting on the Bill (5 mins)
11h10 to 11h15	-	Report by the Chairperson of Economic Development and Tourism Portfolio Committee on the KZN Moses Kotane Research Institute Bill 2023, (5 mins)
11h15 to 11h45	-	Debate on Bill (30 mins)
11h45 to 11h50	-	Response by the Chairperson of Economic Development and Tourism Portfolio Committee to debate (5 mins)
11h50 to 11h55	-	Response by the MEC for Economic Development, Tourism and Environmental Affairs to debate (5 mins)
11h55 to 12h00	-	Voting on the Bill (5 mins)

12h00 to 12h05	-	Report by the Chairperson of Economic Development and Tourism Portfolio Committee on the KZN Growth Fund Agency Bill, 2023 (5 mins)
12h05 to 12h35	-	Debate on Bill (30 mins)
12h35 to 12h40	-	Response by the Chairperson of Economic Development and Tourism Portfolio Committee to debate (5 mins)
12h40 to 12h45	-	Response by the MEC for Economic Development, Tourism and Environmental Affairs to debate (5 mins)
12h45 to 12h50	-	Voting on the Bill (5 mins)
12h50 to 13h20	-	SNACK BREAK SNACK BREAK (30 mins)
13h20 to 13h25	-	Report by the Chairperson of Economic Development and Tourism Portfolio Committee on the National Small Enterprise Bill [B16B-2023] (5 mins)
13h25 to 13h55	-	Debate on Bill (30 mins)
13h55 to 14h00	-	Response by the Chairperson of Economic Development and Tourism Portfolio Committee to debate (5 mins)
14h00 to 14h05	-	Conferral and Voting on the Bill (5 mins)
14h05 to 14h29		Party leaders to render their Farewell Speeches for the end of the sixth term Legislature Session: [24 mins]  Output ATM (3 mins)  ACDP (3 mins)  MF (3 mins)  NFP (3 mins)  EFF (3 mins)  DA (3 mins)  IFP (3 mins)  ANC (3 mins)
14h29	-	END OF PROCEEDINGS

#### PENSION FUND END OF THE TERM BRIEFING TO MEMBERS

14h30 to 15h30 - Briefing by Pension Fund (Alex Forbes) including Questions and Answer Session following Pension Fund Briefing [60 mins]

Name of meeting: Members' Briefing on Pension Fund

Venue: Main Chamber/ MS Teams

**Duration: 60 minutes (14h30 to 15h30)** 

Po	ints of discussion	Person responsible
1.	Opening by the Chief Whip	Hon JS Nxumalo
2.	Welcome remarks by Speaker: KZN Legislature	Hon NN Boyce
3.	Briefing by Alex Forbes	Belinda Burger – Principal Officer of Political Office Bearers Pension Fund Caterina Patane – Willis Towers Watson Colleen Daniels – Alexander Forbes
4.	Questions and answers	All
5.	Closing	Hon NN Boyce

## One-on-One sessions regarding END OF THE TERM matters by:

- SARS (all day from 09h00)
- PARMED (all day from 09h00)

15h30 END OF BRIEFING SESSION

#### Tuesday, 16 April 2024 - VIRTUAL SPECIAL SITTING

08h30to 08h45 - Preliminaries (No notices of motions)

08h45 to 08h50 - Report by the Chairperson of Environmental Affairs Portfolio

Committee on the Climate Change Bill [B9B-22] (5 mins)

08h50 to 09h20 - Debate on Bill (30 mins)

09h20 to 09h25 - Response by the Chairperson of Environmental Affairs

Portfolio Committee to debate (5 mins)

09h25 to 09h30 - Conferral and Voting on the Bill (5 mins)

09h30 - END OF PROCEEDINGS

#### Tuesday, 30 April 2024 - VIRTUAL SPECIAL SITTING

08h30to 08h45 - Preliminaries (No notices of motions)

08h45 to 08h50 - Report by the Chairperson of Education Portfolio

Committee on the Basic Education Laws Amendment Bill

[B2D-2022] (5 mins)

08h50 to 09h20 - Debate on Bill (30 mins)

09h20 to 09h25 - Response by the Chairperson of Education Portfolio

Committee to debate (5 mins)

09h25 to 09h30 - Conferral and Voting on the Bill (5 mins)

09h30 to 09h35 - Report by the Chairperson of Finance Portfolio

Committee on the Division of Revenue Bill [B4-2024] (5 mins)

09h35 to 10h05 - Debate on Bill (30 mins)

10h05 to 10h10 Response by the Chairperson of Finance

Portfolio Committee to debate (5 mins)

10h10 to 10h15 - Conferral and Voting on the Bill (5 mins)

10h15 - END OF PROCEEDINGS

# Tuesday, 7 May 2024 – VIRTUAL SPECIAL SITTING

08h30to 08h45	-	Preliminaries (No notices of motions)
08h45 to 08h50	-	Report by the Chairperson of Finance Portfolio Committee on the Public Procurement Bill [B18D-2023] (5 mins)
08h50 to 09h20	-	Debate on Bill (30 mins)
09h20 to 09h25	-	Response by the Chairperson of the Portfolio Committee to debate (5 mins)
09h25 to 09h30	-	Conferral and Voting on the Bill (5 mins
09h30 to 09h35	-	Report by the Chairperson of Transport Portfolio Committee on the Railway Safety Bill [B7B- 2021] (5 mins)
09h35 to 10h05	-	Debate on Bill (30 mins)
10h05 to 10h10	-	Response by the Chairperson of the Portfolio Committee to debate (5 mins)
10h10 to 10h15	-	Conferral and Voting on the Bill (5 mins)
10h15 to 10h20	-	Report by the Chairperson of Agriculture and Rural Development Portfolio Committee on the Preservation and Development of Agricultural Land Bill [B8B- 2021] (5 mins)
10h20 to 10h50	-	Debate on Bill (30 mins)
10h50 to 10h55	-	Response by the Chairperson of the Portfolio Committee to debate (5 mins)
10h55 to 11h00	-	Conferral and Voting on the Bill (5 mins)
11h00	-	END OF PROCEEDINGS

# Tuesday, 14 May 2024 - VIRTUAL SPECIAL SITTING

08h30to 08h45	-	Preliminaries (No notices of motions)
08h45 to 08h50	-	Report by the Chairperson of Premier Portfolio Committee on the Electricity Regulation Amendment Bill [B23B-2023] (5 mins)
08h50 to 09h20	-	Debate on Bill (30 mins)
09h20 to 09h25	-	Response by the Chairperson of the Portfolio Committee to debate (5 mins)
09h25 to 09h30	-	Conferral and Voting on the Bill (5 mins
09h30 to 09h35	-	Report by the Chairperson of Transport Portfolio Committee on the Marine Pollution (Prevention of Pollution from Ships) Amendment Bill [B5- 2022] (5 mins)
09h35 to 10h05	-	Debate on Bill (30 mins)
10h05 to 10h10	-	Response by the Chairperson of the Portfolio Committee to debate (5 mins)
10h10 to 10h15	-	Conferral and Voting on the Bill (5 mins)
10h15 to 10h20	-	Report by the Chairperson of Transport Portfolio Committee on The Transport Appeal Tribunal Amendment Bill [B8D- 2020] (5 mins)
10h20 to 10h50	-	Debate on Bill (30 mins)
10h50 to 10h55	-	Response by the Chairperson of the Portfolio Committee to debate (5 mins)
10h55 to 11h00	-	Conferral and Voting on the Bill (5 mins)
11h00	-	END OF PROCEEDINGS