UPDDATED ADOPTED 2023 JANUARY TO DECEMBER LEGISLATURE SITTING PROGRAMME – AS at 24 November 2023

for enquiries: Sindisiwe Mshengu

Tel. 033 – 355 7659 / **Mobile**: 082 802 6841 e-mail: tembes@kznleg.gov.za

JANUARY2023

No Sitting

FEBRUARY 2023

Thursday, 23 February 2023

11h00 to 13h00 - ADDRESS by His Majesty the King

(120 mins)

13h00 - END OF PROCEEDINGS

Friday, 24 February 2023

11h00 to 13h00 - STATE OF THE PROVINCE ADDRESS by the Hon Premier

(120 mins)

13h00 - END OF PROCEEDINGS

Tuesday, 28 February 2023

08h00 to 09h45 - Caucus/ study group meetings

10h00 to 10h15 - Preliminaries (No notices of motions)

10h15 to 12h15 - Debate on the State of the Province Address

(120 mins)

12h15 to 12h45 - Response by the Premier on the debate of the State of the

Province Address (30 mins)

12h45 - END OF PROCEEDINGS

MARCH 2023

Friday, 10 March 2023

08h00 to 09h45 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h15 - Preliminaries (No notices of motions)

09h15 to 11h15 - Budget Speech by the MEC for Finance (120 mins)

11h15 - END OF PROCEEDINGS

Thursday, 30 March 2023

08h00 to 08h30 - Caucus/ study group meetings (30 mins)

08h30 to 08h45 - Preliminaries (No notices of motions) (15 mins)

08h45 to 09h00 - Tabling of the KWAZULU-NATAL Second Adjustments

Appropriation Bill, 2022 by the MEC for Finance (15 mins)

09h00 - House Adjourns until 10h00

10h00 to 10h05 - Report by the Chairperson of Finance on the Second Adjustments

Appropriation Bill, 2023 (5 mins)

10h05 to 10h10 - Report by the Chairperson of STACOV on the Kwazulu-Natal

Second Adjustments Appropriation Bill, 2023 on Vote 2:

Legislature (5 mins)

10h10 to 10h40 - Debate on the Kwazulu-Natal Second Adjustments Appropriation

Bill, 2023 (30 mins)

10h40 to 10h45 - Response by the MEC for Finance on the Kwazulu-Natal Second

Adjustments Appropriation Bill, 2023 (5 mins)

10h45 to 10h50 - Voting and Adoption of the KZN Second Adjustments

Appropriation Bill, 2023 (5 mins)

10h50 - END OF PROCEEDINGS

APRIL 2023

DATE	COMMON	N VIRTUAL LINK / COMMON VENUE
Day 1 – Tues, 18 April 2023	09h00 to 09h15	- Preliminaries (15 mins) – NO NOTICES OF MOTIONS
	General Budget D	Debate = 135 mins (One Presiding Officer)
	09h15 to 09h30 -	Report by Chairperson of Finance Portfolio
		Committee (15 mins)
	09h30 to 09h40 -	Report by the Chairperson of Standing
		Committee on Oversight (STACOV) to debate
		(10 mins)
	09h40 to 11h10 -	General Budget Debate (90 mins)
	11h10 to 11h30 -	Response by the MEC for Finance (20 mins)
	11h30 to 11h35 -	Voting on the Finance Report as reported
		by the Chairperson of Finance
		Portfolio Committee (5 mins)
	11h35 to 11h40 -	Voting on the STACOV Report as reported
		by the Chairperson of STACOV
		(5 mins)

VOTE 1 BUDGET DEBATE = 135 mins Day 1 - Tues, 18 11h40 to 12h25 Report by the Premier on the Office April 2023 conts... of the Premier's Budget (45 mins) 12h25 to 12h35 Report by the Chairperson of Premier P/C (10 mins) 12h35 to 13h35 Debate on vote 1 Budget (60 mins) 13h35 to 13h55 Response by the Premier to the Budget Debate (20 mins) 13h55 to 14h30 LUNCH LUNCH **VOTE 4 BUDGET DEBATE = 175 mins** 14h30 to 15h15 Report by the MEC for Economic Development, Tourism and Environmental Affairs on Economic Development, Tourism Environmental Affairs Budget (45 mins) 15h15 to 15h25 Report by the Chairperson of Economic Development and Tourism on vote 4 Budget (10 mins) 15h25 to 15h35 Report by the Chairperson of Environmental Affairs on Vote 4 Budget (10 mins) 15h35 to 17h05 Debate on vote 4 Budget (90 mins) 17h05 to 17h25 Response by the MEC for Economic Development, Tourism and Environmental Affairs to the Budget debate (20 mins)

DATE	VIRTUAL LINK A / VENUE A	VIRTUAL LINK B / VENUE B
Day 2 – Wed, 19 April 2023	14h00 to 14h15 - Preliminaries (15 mins) – NO NOTICES OF MOTIONS	14h00 to 14h15 - Preliminaries (15 mins) - NO NOTICES OF MOTIONS
	VOTE 7 BUDGET DEBATE = 165 mins 14h15 to 15h00 - Report by MEC for Health on Health Budget (45 mins)	VOTE 9 BUDGET DEBATE = 135 mins 14h15 to 15h00 - Report by the MEC for Transport, Community Safety and Liaison on Community Safety and Liaison Budget (45 mins)
	15h00 to 15h10 - Report by the Chairperson of Health P/C (10 mins)	15h00 to 15h10 - Report by the Chairperson of Community Safety and Liaison P/C (10 mins)
	15h10 to 16h40 - Debate on Vote 7 Budget (90 mins)	15h10 to 16h10 - Debate on vote 9 Budget (60 mins)
	16h40 to 17h00 - Response by MEC for Health to Budget debate (20 mins)	16h10 to 16h30 - Response by the MEC for Transport, Community Safety and Liaison on Community Safety and Liaison Budget debate (20 mins)

VOTE 14 BUDGET DEBATE = VOTE 13 BUDGET DEBATE = 165 Day 2 -**135 mins** mins Wed, 19 April 17h00 to 17h45 Report 16h30 to 17h15 Report by 2023 the MEC for Social Development by the MEC for Human Conts ... (45 mins) Settlements and Public Works on Public Works Budget (45 mins) 17h15 to 17h25 Report 17h45 to 17h55 Report by the Chairperson of Social Development P/C – (10 mins) by the Chairperson of Public Works P/C (10 mins) 17h55 to 18h55 - Debate on 17h25 to 18h55 Debate on vote 13 Budget vote 14 Budget (60 mins) (90 mins) 18h55 to 19h15 18h55 to 19h15 - Response by Response by the MEC for

the MEC for Human Settlements and Public Works on Public Works Budget debate (20 mins)

19h15 - *END OF* **PROCEEDINGS**

Social Development on the Social Development

Budget

debate (20 mins)

19h15 - *END OF* **PROCEEDINGS**

DATE	VIRTUAL LINK A / VENUE A	VIRTUAL LINK B / VENUE B
Day 3 – Thurs, 20 April 2023	09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins) – NO NOTICES OF MOTIONS	09h00 to 09h15 - Preliminaries (15 mins) – NO NOTICES OF MOTIONS
	VOTE 3 BUDGET DEBATE = 165 mins 09h15 to 10h00 - Report by MEC for Agriculture and Rural Development on Agriculture and Rural Development Budget - (45 mins)	wins O9h15 to 10h00 - Report by MEC of Education (45 mins)
	10h00 to 10h10 - Report by the Chairperson of Agriculture and Rural Development P/C (10 mins)	10h00 to 10h10 - Report by Chairperson of Education P/C (10 mins)
	10h10 to 11h40 - Debate on Vote 3 Budget (90 mins)	10h10 to 11h40 - Debate on vote 5 Budget (90 mins)
	11h40 to 12h00 - Response by the MEC for Agriculture and Rural Development to Agriculture and Rural Development Budget debate (20 mins)	11h40 to 12h00 - Response by MEC for Education to Budget debate (20 mins)
	12h00 to 13h00 LUNCH	12h00 to 13h00 LUNCH

DATE	VIRTUAL LINK A / VENUE A	VIRTUAL LINK B / VENUE B
Day 3 – Thurs,	VOTE 12 BUDGET DEBATE = 165 mins	VOTE 10 BUDGET DEBATE = 135 mins
20 April 2023 Conts	13h00 to 13h45 - Report by the MEC for Transport, Community Safety and Liaison on Transport Budget (45 mins)	13h00 to 13h45 - Report by the MEC for Sport, Arts and Culture, on Sport, Arts and Culture Budget (45 mins)
	13h45 to 13h55 - Report by the Chairperson of Transport P/C (10 mins)	13h45 to 13h55 - Report by the Chairperson of Sport, Arts and Culture P/C (10 mins)
	13h55 to 15h25 - Debate on vote 12 Budget (90 mins)	13h55 to 15h25 - Debate on vote 10 Budget (90 mins)
	15h25 to 15h45 - Response by the MEC for Transport, Community Safety and Liaison on Transport Budget debate (20 mins)	15h25 to 15h45 - Response by the MEC for Sport, Arts and Culture on Sport, Arts and Culture Budget debate (20 mins)

DATE	VIRTUAL LINK A	VIRTUAL LINK B	
Day 3 – Thurs, 20 April	VOTE 8 BUDGET DEBATE = 165 mins	VOTE 11 BUDGET DEBATE = 165 mins	
2023 Conts 15h45 to 16h30 - Report by MEC for Human Settlements and Public Works on Human Settlements Budget (45 mins)		15h45 to 16h30 - Report by MEC for Cooperative Governance and Traditional Affairs on COGTA Budget (45 mins)	
	16h30 to 16h40 - Report by Chairperson of Human Settlements P/C (10 mins)	16h30 to 16h40 - Report by Chairperson of Cooperative Governance and Traditional Affairs P/C On COGTA Budget (10 mins)	
	16h40 to 18h10 - Debate on vote 8 Budget (90 mins)	16h40 to 18h10 - Debate on vote 11 Budget (90 mins)	
	18h10 to 18h30 - Response by MEC for Human Settlements and Public Works on Human Settlements Budget debate (20 mins)	18h10 to 18h30 - Response by MEC for Cooperative Governance and Traditional Affairs on COGTA Budget debate (20 mins)	
	18h30 - END OF PROCEEDINGS	18h30 - END OF PROCEEDINGS	

DATE	C	OMMON VIRTUAL LINK	
Day 4 – Fri,	09h00 to 09h15 -	Preliminaries (15 mins) –	
21 April 2023	NO NOTICES OF MO	TIONS	
Conts	VOTE 6 BUDGET DE	BATE = 135 mins	
	09h15 to 10h00 -	Report by MEC for Finance on	
		Provincial Treasury's Budget	
		(45 mins)	
	10h00 to 10h10 -	Report by the Chairperson of	
		Finance P/C (10 mins)	
	10h10 to 11h10 -	Debate on vote 6 Budget (60 mins)	
	11h10 to 11h30 -	Response by the MEC for Finance to	
		the Budget debate (20 mins)	
	VOTE 2 BUDGET DE	BATE = 135 mins	
	11h30 to 12h15 - Report by the Speaker on KZN Legislature		
	Budget (45 mins) 12h15 to 12h25 - Report by the Chairperson of Standing Committee on Oversight (STACOV) on the Provincial Legislature Budget		
	(10 mins)		
	/		
	12h25 to 13h30 -	LUNCH LUNCH	
	13n30 to 14n30 - Deb	ate on Provincial Legislature Budget (60 mins)	
	14h30 to 14h50 - Res KZN Legislature Budg	ponse by the Speaker of KZN Legislature to let debate (20 mins)	
	VOTING ON THE AP	PROPRIATION BILL, 2022 = 30 mins	
	14h50 to 15h20 - Voti	ng on the Appropriation Bill, 2022 - 30 mins	
	15h20 - E	END OF PROCEEDINGS	

25 and 28 April 2023 – used for the 2023, Joint Whips Forum and STACOV Study Tour



MAY 2023

SPECIAL SITTING TO CONFER FINAL MANDATE TO NCOP

Tuesday, 2 May 2023 (VIRTUAL)

08h00 to 08h15 - Preliminaries (NO Notices of Motions) (15 mins)

08h15 to 08h20 - Report by the Chairperson of Finance Portfolio Committee on the

Division of Revenue Bill [B – 2023] (5 mins)

08h20 to 08h50 - Debate on Division of Revenue Bill [B-2023] (30 mins)

08h50 to 08h55 - Response by the Chairperson of Finance Portfolio Committee to

debate - 5 mins

08h55 to 09h00 - Conferral and Voting on the DoRA Bill, 2023 (5 mins)

09h00 - END OF PROCEEDINGS

Thursday, 25 May 2023

08h00 to 09h00	-	Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h30 - Preliminaries (14 mins)

Notices of Motions / Member Statements (16 mins)

09h30 to 10h30 - Questions to the Premier on matters of Provincial Importance

[**SR 120**] (60 mins)

10h30 to 10h40 - Report by the Chairperson of PPP following the 2023 Interfaith

Symposium (10 mins)

10h40 to 11h40 - Debate on the report by the Chairperson of PPP following the

2023 Interfaith Symposium (60 mins)

11h40 to 11h45 - Response to debate by the Chairperson of the PPP Standing

Committee (5 mins)

11h45 to 11h50 - Adoption of Resolutions following the 2023 Interfaith

Symposium (5 mins)

11h50 to 12h00 - Report by the Chairperson of SCOPA following the 2022 SCOPA

		Hearings (10 mins)
12h00 to 13h00	-	Debate on the report by the Chairperson of SCOPA following the 2022 SCOPA Hearings (60 mins)
13h00 to 13h05	-	Response to debate by the Chairperson of the SCOPA Standing Committee (5 mins)
13h05 to 14h00	-	LUNCH
14h00 to 14h05	-	Adoption of Resolutions following the 2022 SCOPA Hearings (5 mins)
14h05 to 14h15	-	Report by the MEC for EDTEA on the State of the Economy in KwaZulu-Natal following the 2023 State of the Province Address (10 mins)
14h15 to 15h15	-	Debate on the report by the MEC for EDTEA (60 mins)
15h15 to 15h20	-	Response to debate by the MEC (5 mins)
15h20 to 15h25	-	Adoption of Resolutions following the debate (5 mins)
15h25	-	END OF PROCEEDINGS

BRIEFING BY THE INDEPENDENT ELECTORAL COMMISSION – 30 MAY 2023, KZN Legislature, Hybrid and at the Main Chamber @ 09h00

CHAIRPERSON/ PROGRAMME DIRECTOR: Hon VP Caluza, Deputy Chief Whip

No	ITEM		
No	ITEM		
1	Opening and Welcome by the Programme Director	Hon VP Caluza, Deputy Chief Whip	
2	Opening Remarks by the Office of the Speaker	Hon NN Boyce, Speaker	
3	Briefing by the Office of the Independent Electoral Commission	Mr Sicelo Duma, KZN Electoral Operations Manager	
4	Questions and answers	All	
5	Vote of thanks by the Office of the Chairperson of Committees	Hon GN Swartbooi-Ntombela Chairperson of Social Development P/C	

JUNE 2023

Thursday, 1 June 2023

08h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h30 - Preliminaries (14 mins)

Notices of Motions (16 mins)

09h30 to 10h30 - Questions to the Executive (Premier or an MEC)

[SR 119] (60 mins)

10h30 to 10h40 - Report by the Premier on solving Youth Unemployment and mass

employment creation following the 2023 State of the Province

Address (10 mins)

10h40 to 11h40 - Debate on the report by the Premier (60 mins)

11h40 to 11h45 - Response to debate by the Premier (5 mins)

11h45 - END OF PROCEEDINGS

Thursday, 22 June 2023

08h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h30 - Preliminaries (6 mins)

- Member Statement (24 mins)

X3 ANC – 9 mins

X2 IFP – 6 mins

X1 DA – 3 mins

X1 EFF – 3 mins

X1 Minority Parties – NFP 3 mins

09h30 to 09h40 - Report by the Premier on Non-Viable Schools following the 2023

State of the Province Address in relation to convert the non-viable schools into learning and training centres or community colleges

for artisanal and small business skills (10 mins)

09h40 to 10h40 - Debate on the report by the Premier (60 mins)

10h40 to 10h45 - Response to debate by the Premier (5 mins)

10h45 to 10h55 - Report by the Chairperson of Transport P/C following the

Oversight Visit to Cabane River Bridge, on 2 February 2022 and the Construction of Road P749 from 26 to 43 kilometers as visited

on 22 February 2022 at Umzimkhulu Local Municipality

(10 mins)

10h55 to 11h55 - Debate following the report by the Chairperson of Transport P/C following the Oversight visits (60 mins)

11h55 to 12h00 - Response to debate by the Chairperson of the Transport P/C (5 mins)

12h00 to 12h10 - Introduction of the 1st ANC Party Motion by Hon M Govender, the Mover of the Motion (10 mins)

Ms M Govender, ANC, moved:

This House notes:

That June is celebrated as National Environment Month:

That 5 June is World Environment Day;

That there are serious concerns about contributors to climate change, such as toxic chemicals, the depletion of the ozone layer, desertification and global warming; and

That the impact of climate change in South Africa include changing rain patterns and increased evaporation, both of which increase the likelihood of extreme droughts and severe natural disasters, such as the recent floods in KwaZulu-Natal.

This House therefore resolves:

To deepen environmental awareness among our communities on an ongoing basis, and particularly during National Environment Month.

12h10 to 13h10 - Debate on the Motion (60 mins)

13h10 to 13h15 - Response to the Party Motion debate (5 mins)

13h15 to 14h00 - LUNCH

14h00 to 14h10 - Introduction of the 1st IFP Party Motion by Hon NJ Nkwanyana, the Mover of the Motion (10 mins)

Ms NJ Nkwanyana, IFP, moved:

This House Notes:

The cholera outbreak in Tshwane, Hammanskraal which has resulted into the death of 23 people and the source of cholera outbreak remains unknown. Although, there are no cases of cholera outbreak that have been reported in KZN right now, but the question remains: Is KZN ready should the cholera outbreak strikes?

This House Resolves:

To call upon the KZN MEC for Health, Nomagugu Simelane to tell the public on what preparedness and response plans are in place to detect and responds to should the disaster strike as KwaZulu-Natal has a record of high deaths due to cholera outbreak as it happened during 2000/2001.

14h10 to 15h10 - Debate on the Motion (60 mins)

15h10 to 15h15 - Response to the Party Motion debate (5 mins)

15h15 - END OF PROCEEDINGS

Thursday, 29 June 2023

08h00 to 09h30 - Caucus/ study group meetings

09h30 to 10h00 - Preliminaries (14 mins)

Notices of Motions (16 mins)

10h00 to 10h10 - Introduction of the 2nd ANC Party Motion by Hon SA Duma of

The ANC (10 mins)

Le Ndlu:

Iyalitusa futhi iyalazisa iqhaza elabanjwa yiSilo esesiyinyandezulu uMdlokombane Odla Abakayise ngokuba yisishabasheki nesigomagoma kwezentuthuko kanye nokudala ukuthula

Ukuthi uMdlokombane nembala ube umlomo ongathethimanga futhi elimela iginiso.

Ngakho-ke le Ndlu inquma kanje:

Ukuba sihlonishwe iSilo uGoodwill kaBhekuzulu ngokuthi kwakhiwe umfanekiso waso ozoma wodwa ezindlini zesiShayamthetho ungelekwa sithunzi,

Ukuthi nxa sewakhiwa lo mfanekiso ube ngaphezulu kweminye ekhona okukhomba ubuqhawe beSilo sethu.

This House:

Praises and acknowledges the role played by the late AmaZulu King Zwelithini, for being the biggest champion of development and peacemaking.

Notes that the King was indeed true to his words and stood by the truth.

This House therefore resolves:

That king Goodwill kaBhekuzulu be honoured with erection of his statue which will stand alone in the Legislature precincts,

That when his statue is erected, it must stand bigger than all the existing statues to demonstrate our late King's heroism.

10h10 to 11h10 - Debate on the Motion (60 mins)

11h10 to 11h15 - Response to the Party Motion debate (5 mins)

11h15 to 11h25 - Introduction of the 2nd IFP Party Motion by Hon MB Gwala of the IFP (10 mins)

This House notes:

With concern the allegations of pension fraud taking place in government departments around the country – the KwaZulu-Natal Legislature included;

That members of the GEPF are being swindled out of their hard-earned pensions without their knowledge; and

That while government, the KwaZulu-Natal Legislature and unions are always quick to condemn corruption, they have been shockingly silent on this matter involving the GEPF.

This House therefore resolves:

To call upon the Premier of KwaZulu-Natal to appoint a commission of inquiry into the alleged corruption at the GEPF or, failing which, for the IFP to intervene in this matter.

11h25 to 12h25 - Debate on the Motion (60 mins)

12h25 to 12h30 - Response to the Party Motion debate (5 mins)

12h30 to 13h30 - LUNCH

- Report by the Chairperson of COGTA following the 2023
State of the Province Address on improving access to water
and sanitation in relation to Focus Intervention Study
conducted by the P/C Assessing the implementation of water
access and yellow plant Programmes at seven Municipalities of
KwaZulu-Natal (Ugu, Uthukela, Amajuba, Umzinyathi,
Zululand, Umkhanyakude and Harry Gwala Municipalities)
(10 mins)

13h40 to 13h50 - Debate on the report by the Chairperson (60 mins)

13h50 to 13h55 - Response to debate by the Chairperson of COGTA (5 mins)

Report by the Chairperson of the Ad Hoc Committee on Land 13h55 to 14h55 Restitutions Complaints and other Related Matters – Mzinyathi, uThukela District, Amajuba and Zululand District as table in the

14h55 to 15h55

Debate following the report by the Chairperson of the Ad Hoc Committee on Land Restitutions Complaints and other Related Matters on Umgungundlovu District, Ugu District and Ilembe District Reports (60 mins)

House on 15 July 2021 and 25 November 2021 (10 mins).

15h55 to 16h00

Response by the Chairperson of the Ad Hoc Committee on Land Restitutions following the debate (5 mins)

16h00 **END OF PROCEEDINGS**

JULY 2023

Thursday, 6 July 2023

08h00 to 09h00 Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h06 Preliminaries (6 mins)

09h06 to 09h14 **Member Statement** (8 mins)

> X3 ANC - 3 mins ○ X2 IFP - 2 mins ○ X1 DA - 1 min

○ X1 EFF - 1 min

X1 Minority Parties – ACDP 1 min

09h14 to 09h30 **Response to Member Statements 16 mins**

09h30 to 09h40 Report by the Chairperson of Public Works Portfolio Committee

on the Oversight visit held at Siphumelele Primary School on 21

June 2022 as tabled to the House on 10 March 2023 (10 mins)

09h40 to 10h40 Debate on the report on the Oversight visit held at Siphumelele

Primary School on 21 June 2022 as tabled to the House on

10 March 2023 (60 mins)

10h40 to 10h45 - Response to debate by the Chairperson of the Public Works P/C (5 mins)

10h45 to 10h55 - Introduction of the DA Party Motion by Hon LM Meyer of the DA, the mover of the Motion (10 mins)

This House notes:

The total collapse of eThekwini and uMsunduzi which are either under administration or facing administration; and

That most ANC municipalities in KwaZulu-Natal are financially dysfunctional and unable to deliver basic services.

This House therefore resolves:

To look to uMngeni Municipality and the great strides it has made as an example of what can be done in the Province of KwaZulu-Natal under a new DA government.

10h55 to 11h55 - Debate on the Motion (60 mins)

11h55 to 12h00 - Response to the Party Motion debate (5 mins)

12h00 to 12h10 - Introduction of the EFF Party Motion by Hon TW Twala on behalf of the EFF as raised on 22 September 2022 by Hon N Dlamini of the EFF (10 mins)

This House notes:

The violent riots in KwaZulu-Natal and Gauteng during July 2021 when 36 black people were killed by racist Indians in Phoenix;

The massacre of black people in Phoenix was motivated by racism and hatred of Africans; and

A year after the Phoenix massacre, there has been no justice for the victims.

This House therefore resolves:

To establish an ad hoc committee to investigate the causes of the Phoenix massacre:

To receive submissions from the public on the impact and aftermath of the massacre on the affected communities; and

To establish a special fund for victims of the Phoenix massacre.

12h10 to 13h10 - Debate on the Motion (60 mins)

13h10 to 13h15 - Response to the Party Motion debate (5 mins)

13h15 - END OF PROCEEDINGS

Thursday, 27 July 2023

08h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h30 - Preliminaries (14 mins)

- Notices of Motions (16 mins)

09h30 to 10h50 - Reports by the Executive Council [SR 113] (120 mins)

Report by Executive on their departmental performance against

their Annual Performance Plans:

Vote 3 (20 mins)

Vote 4 (20 mins)

Vote 5 (20 mins)

Vote 6 (20 mins)

10h50 to 11h00 - Report by the Chairperson of Health Portfolio Committee on the

Provincial report of the 2022 Health Functionality, KZN

Legislature PHC Re-Engineering dated 6 October 2022 as tabled

to the House 10 March 2023 (10 mins)

11h00 to 12h00 - Debate on the Provincial report of the 2022 Health Functionality,

KZN Legislature PHC Re-Engineering dated 6 October 2022 as

tabled to the House 10 March 2023 (60 mins)

12h00 to 12h05 - Response to debate by the Chairperson of Health Portfolio

Committee (5 mins)

12h05 to 13h00 - LUNCH

13h00 to 13h10 - Introduction of the 3rd ANC Party Motion by the Mover,

Hon SM Sonjica of the ANC (10 mins)

This House notes:

The escalating violence and destruction of property in our schools.

The recently reported burning of a school after a teacher or teachers allegedly confiscated some learners' cell phones; and

The torching of a teachers' vehicle or vehicles for the same reason.

This House therefore resolves:

To call for an urgent debate on the necessity of a school safety indaba with all stakeholders to find a solution to this growing problem.

13h10 to 14h10 - Debate on the Motion (60 mins)

14h10 to 14h45 - Response to the Party Motion debate (5 mins)

14h15 to 14h25 - Introduction of the MF Party Motion by the

Mover of the Motion, Hon S Thakur-Rajbansi (10 mins)

This House notes:

That the affirmative action policy had a 2014 sunset clause; and

That this policy was critical initially, but 2024 will mark 20 years since it was first implemented;

This House therefore resolves:

To call for a debate on the scrapping of the affirmative action policy as our "born free" youths, especially those from minority communities, are being sidelined when it comes to opportunities.

14h25 to 15h25 - Debate on the Motion (60 mins)

15h25 to 15h30 - Response to the Party Motion debate (5 mins)

15h30 - END OF PROCEEDINGS

AUGUST 2023

Thursday, 31 August 2023

08h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h06 - Preliminaries (6 mins)

09h06 to 09h14 - Member Statement (8 mins)

X3 ANC - 3 mins
 X2 IFP - 2 mins
 X1 DA - 1 min
 X1 EFF - 1 min

X1 Minority Parties – MF 1 min

09h14 to 09h30 - Response to Member Statements 16 mins

09h30 to 09h35 - Report by the Chairperson of Economic Development and Tourism

P/C on the Performers Protection Amendment Bill [B24DB – 2016]

(5 mins)

09h35 to 10h05 - Debate on the Performers Protection Amendment Bill [B24DB – 2016]

(30 mins)

10h05 to 10h10 - Response by the Chairperson of Economic Development and Tourism

P/C on the Performers Protection Amendment Bill [B24DB – 2016] (5 mins)

10h10 to 10h15 - Voting on the on the Performers Protection Amendment Bill [B24DB –

2016] (5 mins)

10h15 to 10h20 - Report by the Chairperson of Economic Development and Tourism

P/C on the Copy Right Amendment Bill [B13D – 2017]

(5 mins)

10h20 to 10h50 - Debate on the Copy Right Amendment Bill [B13D – 2017]

(30 mins)

10h50 to 10h55 - Response by the Chairperson of Economic Development and Tourism

P/C on the Copy Right Amendment Bill [B13D – 2017]

(5 mins)

10h55 to 11h00 - Voting on the on the Copy Right Amendment Bill [B13D –

2017] (5 mins)

- 11h00 to 13h00 Reports by the Executive Council [SR 113] (120 mins)
 Report by Executive on their departmental performance against their Annual Performance Plans:
 - Vote 1 (20 mins)
 - Vote 7 (20 mins)
 - Vote 8 (20 mins)
 - Vote 9 (20 mins)
 - Vote 10 (20 mins)
 - Vote 11(20 mins)

13h00 to 14h00 - LUNCH

14h00 to 14h40 - Reports by the Executive Council [SR 113] (120 mins)

Report by Executive on their departmental performance against their Annual Performance Plans:

- Vote 12 (20 mins)
- Vote 13 (20 mins)
- Vote 14 (20 mins)

14h40 to 14h50 - Introduction of the NFP Party Motion by Hon CM Shinga, the Mover of the Motion (10 mins)

This House notes:

That there are 14 million unregistered young South Africans, as per the Independent Electoral Commission;

That the largest and most influential voting cohort in South Africa are the youth who are not willing to vote, perhaps because they feel deprived and unrepresented; and

That young people need to be encouraged to register and vote.

This House therefore resolves:

To call upon political parties and the Departments of Education, Co-operative Governance and Traditional Affairs, as well as Sport and Recreation to collaborate with the Legislature and the IEC on voter education outreach programmes which target the youth.

14h50 to 15h50 - Debate on the Motion (60 mins)

15h50 to 15h55 - Response to the Party Motion debate (5 mins)

15h55 - END OF PROCEEDINGS

SEPTEMBER 2023

Thursday, 28 September 2023

08h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h30 - Preliminaries (14 mins)

Notices of Motions (16 mins)

09h30 to 09h40 - Introduction of the ACDP Party Motion by Hon SE Manqele, the

Mover of the Motion (10 mins)

This House notes:

That we are alarmed by a recent report on the latest crime statistics in South Africa which revealed that KwaZulu-Natal is the country's most deadly province; and

That out of the 6 424 murder cases reported between April and June of 2022, an alarming number of 1 623 cases had occurred in KwaZulu-Natal.

This House therefore resolves:

To urgently address this matter by calling on the province and the Legislature to embark on Stop Crime campaigns, and

To collect illegal firearms from individuals and affected communities to help push back the rampant crime within our province.

09h40 to 10h40 - Debate on the Motion (60 mins)

10h40 to 10h45 - Response to the Party Motion debate (5 mins)

10h45 to 10h55 - Report by the Chairperson of SCOPA on the International Study

Tour to Singapore 5 to 11 September 2022 as tabled to the

House on 18 April 2023 (10 mins)

10h55 to 11h55 - Debate on the SCOPA International Study Tour to Singapore from

5 to 11 September 2022 as tabled to the House on 18 April 2023

(60 mins)

11h55 to 12h00	-	Response to debate by the Chairperson of SCOPA (5 mins)
12h00 to 12h10	-	Report by the Chairperson of the Premier Portfolio Committee on the International Study Tour to the Kingdom of Norway and the Republic of Uganda, 17 September 2022 as tabled to the House on 18 April 2023 (10 mins)
12h10 to 13h10	-	Debate on the International Study Tour to the Kingdom of Norway and the Republic of Uganda, 17 September 2022 as tabled to the House on 18 April 2023 (60 mins)
13h10 to 13h15	-	Response to debate by the Chairperson (5 mins)
13h15 to 14h00	-	LUNCH
14h00 to 14h10	-	Report by the Mover of the matter of <i>URGENT</i> Public Importance on the report issued by SAHRC entitled "KZN Water Enquiry Report Durban, August 2022" (10 mins)
14h10 to 14h57	-	Debate on the matter of <i>URGENT</i> Public Importance on the report issued by SAHRC entitled "KZN Water Enquiry Report Durban, August 2022" (47 mins)
14h57 to 15h00	-	Response by the Mover of the matter of <i>URGENT</i> Public Importance on the report issued by SAHRC entitled "KZN Water Enquiry Report Durban, August 2022" (3 mins)
15h00	-	END OF PROCEEDINGS

OCTOBER 2023

Name of meeting: AG Roadshow: Briefing on 2022/23 PFMA KwaZulu Natal Audit Outcomes

Date: 19 October 2023 @ 09h00

Venue: Main Chamber, Legislature Complex and Online platform – MS Teams

Po	ints of discussion	Person responsible	Time
1.	Opening by the Chief Whip	Hon. JS Nxumalo	9h00 – 9h05
2.	Welcome remarks by Speaker: KZN Legislature	Hon. Speaker: Mrs. Nontembeko Boyce	9h05-09h10
3.	 Briefing on: 2022/23 PFMA audit outcomes MFMA Material Irregularities Dashboard 	Ms. Tsakani Maluleke (Auditor General)	09h10-09h25
4.	Questions and answers	All	09h25-09h35
5.	Remarks by the Honourable Premier	Hon. Premier: Mrs. Nomusa Dube- Ncube	09h35-09h45
6.	Remarks by the AG	Ms. Tsakani Maluleke (Auditor General)	09h45-09h50
7.	Legislature Clean Audit Award handover	Ms. Nomalungelo Mkhize Business Unit Leader: KZN	09h50-09h55
8.	Closing	Hon. Speaker: Ms. Nontembeko Boyce	09h55-10h55

Thursday,19 October 2023

08h00 to 09h00 Caucus/ study group meetings Briefing by the AG 09h00 to 10h00 10h00 to 10h06 Preliminaries (6 mins) 10h06 to 10h14 Member Statement (8 mins) X3 ANC - 3 mins ○ X2 IFP - 2 mins ○ X1 DA - 1 min ○ X1 EFF - 1 min X1 Minority Parties – ATM 1 min 10h14 to 10h30 **Response to Member Statements 16 mins** 10h30 to 11h30 Questions to the Premier on Matters of Provincial Importance [SR 120] (60 mins) 11h30 to 11h40 Report by the Chairperson of Finance Portfolio Committee on the 2022/2023 Unaudited Closeout Budget Performance Hearings (10 mins) 11h40 to 12h40 Debate on 2022/2023 Unaudited Closeout Budget Performance Hearings report (60 mins) 12h40 to 12h45 Response to debate by the Chairperson of Finance P/C (5 mins) 12h45 to 12h55 Report by the Chairperson of Co-Operative Governance and Traditional Affairs P/C on Resolutions of the Portfolio Committee taken during the Sec 132 Hearing with Municipalities, July to October 2022 as tabled to the House 18 April 2023 (10 mins) 12h55 to 14h00 LUNCH 14h00 to 15h00 Debate on the COGTA report on Resolutions of the Portfolio Committee taken during the Sec 132 Hearing with Municipalities, July to October 2022 as tabled to the House 18 April 2023 (60 mins) 15h00 to 15h05 Response to debate by the Chairperson of COGTA Portfolio Committee (5 mins) Report by the Chairperson of Conservation and Environmental 15h05 to 15h15

Affairs Portfolio Committee on the Oversight visit to King Cetshwayo Disposal Water Facility site and Dolphin Coast Waste Management Site as tabled in the House on 18 April 2023 (10 mins)

15h15 to 16h15 - Debate on the Oversight visit to King Cetshwayo Disposal Water

Facility site and Dolphin Coast Waste Management Site as

tabled to the House on 18 April 2023 (60 mins)

16h15 to 16h20 - Response to debate by the Chairperson of the Conservation and

Environmental Affairs P/C (5 mins)

16h20 to 16h40 - Report by the MEC for Finance on Combined Report to

the Legislature on the Progress on the Rationalization of

Provincial Public Entities (20 mins)

16h40 - END OF PROCEEDINGS

NOVEMBER 2023

TLTP SESSION – 2 to 3 November 2023 Ugu District, Ray Nkonyeni Local Municipality

DAY 1 – Thursday, 2 November 2023

10h00 - Public Feedback session following the Multi-Party

Oversight Meetings which took place in

preparation for the November 2023 TLTP Sitting

(whole day)

DAY 2 - Friday, 3 November 2023

08h00 to 10h00 - Caucus/ study group meetings

09h00 to 09h30 - Preliminaries (14 mins)

Notices of Motions (16 mins)

09h30 to 09h50 - Report by the Chairperson of Committees following the Multi-

Party meetings held in Ugu District (20 mins)

09h50 to 11h20 - Debate on the report by the Chairperson of Committees

Following the Multi -Party meetings held in with the community of

Ugu District (90 mins)

11h20 to 11h30 - Response to debate by the Chairperson of Committees

(10 mins)



11h30 to 11h35	-	Report by the Chairperson of Agriculture and Rural Development Portfolio Committee on the Agricultural Products Standards Amendment Bill [B15B - 2021] (5 mins)
11h35 to 12h05	-	Debate on Bill [B15B - 2021] (30 mins)
12h05 to 12h10	-	Response by the Chairperson of Agriculture and Rural Development Portfolio Committee to debate – 5 mins
12h10 to 12h15	-	Voting on the Bill, B15B – 2021 (5 mins)
12h15 to 12h20	-	Report by the Chairperson of Conservation and Environmental Affairs Portfolio Committee on the National Veld & Forest Fire Amendment Bill [B24B-2021] (5 mins)
12h20 to 12h50	-	Debate on Bill [B24B-2021] (30 mins)
12h50 to 12h55	-	Response by the Chairperson of Conservation and Environmental Affairs Portfolio Committee to debate – (5 mins)
12h55 to 13h00	-	Voting on the Bill, B15B – 2021 (5 mins)
13h00 to 13h10	-	Report on the interim report of the ad hoc Committee on the KZN guide on the provision of support to the Executive Authority and Deputy Speaker of the KZN Legislature (10 mins)
13h10	-	END OF PROCEEDINGS

Tuesday, 21 November 2023 - Virtual Special Sitting

08h00 to 08h30 - Caucus/ study group meetings

08h30 to 08h35 - Preliminaries (5 mins)

08h35 to 08h40 - Report by the Chairperson of Health Portfolio Committee on the

National Health Insurance Bill [B11B-2019] (5 mins)

08h40 to 09h10 - Debate on Bill [B11B - 2019] (30 mins)

09h10 to 09h15 - Response by the Chairperson Health Portfolio Committee

to debate – 5 mins

09h15 to 09h20 - Voting on the Bill, B11B – 2021 (5 mins)

09h20 - END OF PROCEEDINGS

Thursday, 23 November 2023

08h00 to 09h00 - Caucus/ study group meetings4

09h00 to 09h06 - Preliminaries (6 mins)

09h06 to 09h14 - Member Statement (8 mins)

○ X3 ANC - 3 mins

X2 IFP - 2 mins

X1 DA - 1 minX1 EFF - 1 min

X1 Minority Parties – ACDP 1 min

09h14 to 09h30 - Response to Member Statements 16 mins

09h30 to 10h30 - Questions to the Executive (Premier or an MEC)

[**SR 119**] (60 mins)

10h30 to 10h40 - Report by the Premier on programmes aimed at ending the

tragedy of Gender Based Violence and Femicide in our life time with reference the already approved and institutionalized fiveyear plan to tackle Gender Based Violence and Femicide as per

the 2023 State of the Province Address (10 mins)

10h40 to 11h40 - Debate on the report by the Premier (60 mins)

11h40 to 11h45 - Response to debate by the Premier (5 mins)

11h45 to 12h05	-	Report by the Chairperson of Finance on Mid-Term Budget Performance Reviews (20 mins)
12h05 to 12h10	-	Report by the Chairperson of STACOV on the Legislature [Vote 2] Mid-Term Budget Performance Reviews (5 mins)
12h10 to 13h00	-	LUNCH
13h00 to 14h30	-	Debate on the Mid Term Budget Performance Reviews Reports (90 mins)
14h30 to 14h40	-	Response by the Chairperson of Finance P/C to debate (10 mins)
14h40 to 14h45	-	Response by the Chairperson of STACOV to debate (5 mins)
14h45 to 14h55	-	Response by the MEC for Finance to debate (10 mins)
14h55 to 15h05	-	Report by the Chairperson of SCOPA on audit findings and
		SCOPA Resolutions for 2023 (10 mins)
15h05 to 16h05	-	Debate on audit findings and SCOPA Resolutions (60 mins)
16h05 to 16h10	-	Response to debate by the Chairperson of SCOPA (5 mins)
16h10	-	END OF PROCEEDINGS

Tuesday, 28 November 2023 – Virtual Special Sitting

08h00 to 08h30 08h30 to 08h35	- -	Caucus/ study group meetings Preliminaries (5 mins)
08h35 to 08h40	-	Report by the Chairperson of Finance Portfolio Committee on the Division of Revenue Amendment Bill [B33-2023] (5 mins)
08h40 to 09h10	_	Debate on Bill [B33- 2023] (30 mins)
09h10 to 09h15	-	Response by the Chairperson Finance Portfolio Committee to debate (5 mins)
09h15 to 09h20	-	Conferral and Voting on the Bill, B 2023 (5 mins)
09h20 to 09h25	-	Report by the Chairperson of Transport Portfolio Committee on the National Land Transport Amendment Bill [B7F-2016] (5 mins)
09h25 to 09h55	-	Debate on Bill [B7F-2016] (30 mins)
09h55 to 10h00	-	Response by the Chairperson of Transport Portfolio Committee to debate (5 mins)
10h00 to 10h05	-	Voting on the Bill, B7F-2016 (5 mins)
10h05 to 10h10	-	Report by the Chairperson of Transport Portfolio Committee on the National Road Traffic Amendment Bill [B7D-2020] (5 mins)
10h10 to 10h40	-	Debate on Bill [B7D-2020] (30 mins)
10h40 to 10h45	-	Response by the Chairperson of Transport Portfolio Committee to debate – 5 mins
10h45 to 10h50	-	Voting on the Bill, B7D-2020 (5 mins)
10h50 to 10h55	-	Report by the Chairperson of Premier Portfolio Committee on the Scrutiny of Subordinate Legislation Bill (5 mins)
10h55 to 11h25	-	Debate on the Scrutiny of Subordinate Legislation Bill (30 mins)
11h25 to 11h30	-	Response by the Chairperson of Premier Portfolio Committee to debate – 5 mins
11h30 to 11h35	-	Voting on the Bill (5 mins)
11h35	-	END OF PROCEEDINGS

Thursday, 30 November 2023

09h00 to 09h30 - Preliminaries (14 mins)

Notices of Motions (16 mins)

09h30 to 10h30 - Tabling of the Adjustment Appropriation Bill, 2023

(60 mins)

10h30 to 11h30 - House adjourns to process the Adjustment Appropriation

Bill. 2023 (60 mins)

11h30 - House resumes

11h30 to 11h40 - Report by the Chairperson of Finance on the Adjustments

Appropriation Bill, 2023 (10 mins)

11h40 to 11h45 - Report by the Chairperson of STACOV on the KZN Adjustments

Appropriation Bill, 2023 - Vote 2: The Legislature (5 mins)

11h45 to 12h45 - Debate on the KZN Adjustments Appropriation Bill, 2023

(60 mins)

12h45 13h00 - Response by the MEC for Finance on the KZN Adjustments

Appropriation Bill, 2023 debate (15 mins)

13h00 to 13h15 - Voting on the KZN Adjustments Appropriation Bill, 2023 (15 mins)

13h15 to 13h39 - Party leaders to render their Festive Season Best Wishes

[24 mins]

o ATM (3 mins)

o ACDP (3 mins)

o MF (3 mins)

o NFP (3 mins)

o EFF (3 mins)

o DA (3 mins)

o IFP (3 mins)

o ANC (3mins

13h39 - END OF PROCEEDINGS

DECEMBER 2023

No Sitting